Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Stephen Chao, Kan Zhong Guo

Древно олио

Древните китайци са готвели с останала от предишното готвене мазнина от месото, която се е различавала съобразно сезона... 

През пролетта те са използвали говежда мазнина, за да готвият агнешко и свинско. През лятото използвали кучешка мазнина, за да готвят пиле и сушена риба. През есента са използвали свинска мазнина, за да готвят говеждо и еленско. През зимата древните са използвали овча мазнина да готвят с нея прясна риба и гъска.

Tel Korai (Oil in Karahi)
Tel Korai (Oil in Karahi) by Kaustav Bhattacharya (фото: Flickr)

Първото растително масло, използвано в китайската кухня, е било най-вероятно сусамовото олио. То е било широко използвано по времето на Сан Гуо или по време на периода "Трите царства" в китайската цивилизация. През време на династията Сонг започват да се появяват повече варианти на растително олио. Някои от тези вариации включват соя (в т.ч. зелен, черен, кафяв и шарен боб), памуково семе, зелево семе, лен, чай, босилек, рицин, тунгово дърво, звезден анасон, орех и т.н.

Династията Чинг въвежда използването на фъстъчено масло по свое време (1644-1911). Очевидно е, че в днешно време с многото добавки и химически подобрители, използвани в нашата ежедневна храна, древните хора са имали много по-здравословни и природосъобразни начини за приготвяне на храната си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!