Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

"Забравените. Смърт там, където другите отиват в отпуск"

На 25 октомври в София ще бъде прожектиран филмът на RTL „Забравените. Смърт там, където другите отиват в отпуск“ – един разказ за убийството по българските граници по времето на комунизма…

Гьоте-институт (София, ул. Будапеща 1) на 25 октомври от 18 часа ще бъде домакин на прожекцията на филма „Забравените. Смърт там, където другите отиват в отпуск“, съобщи Български хелзински комитет. Режисьори на филма са Фрая Клир и Андреас Куно Рихтер. А организатори на събитието са Български хелзинкски комитет, Гьоте-институт, Комисия по досиетата, Център Хана Аренд, Асоциация на студентите по социология в Софийския университет (АСССУ). След прожекцията ще бъде проведена дискусия с директорът на Център Хана Аренд Васил Къдринов, историкът Мариан Гяурски и някои от участниците във филма.

Филмът на RTL разказва историята на младежи от ГДР, които през 70-те и 80-те години на миналия век се опитват да избягат в Западна Германия през границите на България.

Досега за периода 1961 – 1989 г. са установени над 3000 опита за бягство на младежи от ГДР. Това обаче вероятно не е пълната бройка, тъй като изследването на архивите на ЩАЗИ в Берлин и Държавна сигурност в София все още не е приключило.

Тези младежи са опитали да напуснат големия затвор на социализма през Странджа, Родопите и западната ни граница. Повечето от тях обаче са задържани от агентите на Държавна сигурност от крайграничните села, разпитвани са, държани са няколко седмици в Софийски централен затвор и след това са върнати в ГДР. Там получават присъди от година и половина до две години затвор. А доносниците на ДС са получавали награди от 20-30 лв. за всеки заловен нарушител.

Убитите на границата на България младежи от ГДР наброяват 19, още много други са ранени и осакатени. Верните на Политбюро генерали и полковници от Граничните войски поддържат атмосфера на омраза към „измениците на родината“ и заповядват на 18-20 годишни български младежи да стрелят срещу свои връстници, чието единствено нарушение е, че искат да бъдат свободни. Допускането на „безнаказано нарушение“ на границата е тежко провинение, а „ликвидирането“ на бегълците с автоматни откоси се награждава с 10-15 дни отпуск...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!