Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Ao, en.kanzhongguo.com

Мистериозното растение хе-шоу-у

Хе-шоу-у (Polygonum multiflorum), означаващо „чернокосият г-н Хе“ е многогодишно растение със стъбло, дълго около 90 см, което често се увива около други растения. За неговия произход има интересна легенда.

Монахът Уен Шянг живял по време на династията Тан. Един ден той срещнал старец пред пещерата Хуаянг. Старецът казал: „Ти имаш вид на божество, така че ще ти предам тайна рецепта.“

Хе-шоу-у (Polygonum multiflorum)
Хе-шоу-у (Polygonum multiflorum), означаващо „чернокосият г-н Хе“ е многогодишно растение със стъбло, дълго около 90 см, което често се увива около други растения. (en.kanzhongguo.com)
Джен Дешун (Zhen Deshun), жител на село в Шичуан (Shichuan), показва хе-шоу-у
Джен Дешун (Zhen Deshun), жител на село в Шичуан (Shichuan), показва хе-шоу-у, което изровил на 22 октомври 2009 г. Растението е около 62 см. дълго и тежи 5,8 кг. (en.kanzhongguo.com)

През същия период имало човек, наречен Тян‘ер Хе (означаващо „неспособен да има деца“) от Шуен Джоу. Той бил слаб, болен и обичал да пие. Въпреки че бил вече 58-годишен, все още бил ерген. Една нощ бил толкова пиян, че заспал насред пустошта. Когато се събудил, на половин метър от себе си видял две растения, преплетени едно с друго. Отнело му известно време да ги раздели, но след това те отново се преплели. След като повторил това 3-4 пъти, той бил много изненадан, че растенията се връщали в преплетеното си положение, така че ги изровил и ги отнесъл у дома си.

Тян‘ер питал всеки един жител на селото, но никой не знаел нищо за растенията. Той ги изсушил и съхранил. По-късно негови съселяни му казали: „Ти си стар и нямаш деца, но тези растения остават заедно дори и след като ги разделят. Може би са чудотворни. Защо не ги погълнеш и не видиш дали не могат да ти помогнат?“

И така, старецът Тян‘ер стрил корените и ги изпил с вино. Няколко месеца по-късно се почувствал енергичен и започнал да изпитва сексуално желание. Скоро му се приискало да има съпруга и семейство. Старецът стрил още от корените и отново ги изпил с вино. След двегодишен прием на корените всичките му заболявания изчезнали, сивата му коса станала отново черна, а кожата му – розова и с младежки вид. След десет години той вече имал няколко сина и променил името си от Тян‘ер Хе на Кан-Сире Хе („способен да има наследници“).

Един ден монахът Уен Шянг се натъкнал на Кан-Сире Хе и го посъветвал: „Тези растения са били среднощно размножаващи се лози. Като ги приемаш, можеш да доживееш до 160 години. Моят учител ми предаде рецептата. Ако аз ги бях приемал, и аз щях да имам деца, но съм монах и водя тих живот. Тези две растения могат да те направят възбуден. Самоусъвършенстващите се никога не трябва да приемат такива неща. Тъй като си ги открил при рядка случайност, това означава, че би трябвало да ги имаш. Такава е Божията воля.“

Тогава Кан-Сире разбрал, че корените са семейна ценност, и ги предал от поколение на поколение. Неговият син Шьоунен последвал стъпките на баща си и двамата живели над 160 години. Синът на Шьоунен, наречен Хе Шоу-У, чието име носи и растението, също приемал стритите му корени и живял над 130 години. Въпреки че били столетници, косата на всички тях останала черна до края на дните им.

Хе-шоу-у е известно и под имената „див младок“, „размножаваща се лоза“ или „земна фея“. То има мъжка и женска разновидност: мъжката е жълто-бяла, а женската – жълто-червена. Те се размножават през нощта и трябва да се берат от края на пролетта до средата на лятото или ранната есен. Коренът на това растение има разнообразни форми, от човешка до форма на костенурка; той се смята за лекарство и е добър за повишаване на енергията, срещу посивяване на косата, за подобряване на кожата и предоставяне на дългосрочни ползи като растеж на сухожилия, кости и костен мозък, дълголетие и други.

(От колекцията на Ли Уен Гонг, том 18)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!