Следвайте "Буднаера" в Телеграм

по репортаж на Yi Ru, Li Qian и Zhou Xinyi, NTD Television

Арести по време на "културното обновление" на Китай

Шестата пленарна сесия на Китайската комунистическа партия (ККП) бе проведена на 15 октомври и голям брой жалбоподатели от цялата страна се стекоха в Пекин с надеждата да предадат оплакванията си на властите. Въпреки че темата на пленарната сесия, „Да обновим страната с култура“, претендира да посреща духовните и културните нужди на обществото, повечето стекли се на мястото на провеждане на пленума граждани бяха отведени от полицията...

Жалбоподатели посочват, че властите са били изпратили много полицаи за организиране на контролни пунктове по пътя, където пешеходците са били стриктно проверявани. След установяване на налична документация по жалба, жалбоподателите били насила отведени в центъра за задържане Джюжингджуанг (Jiujingzhuang). По думите им в този ден натам са се отправили близо 30 автобуса с жалбоподатели.

Boxun Network съобщава, че сутринта на 15 октомври Мао Хенгфенг (Mao Hengfeng), жалбоподателка от Шанхай, вървяла по път към Пекин, но била арестувана от полицията. Отведени били дори и неколцина туристи.

Жалбоподатели, пристигнали в Пекин от Гуандонг, Чончинг, Хенан и Сичуан (Guangdong, Chongqing, Henan, Sichuan), разказаха пред репортерите на телевизия NTD, че полицията идвала да арестува хора всяка нощ. Те описаха положението като „ужасно“.

Въпреки темата на пленума за културно обновление на страната и посрещане на културните и духовни нужди на населението, последваха не само многобройни арести на жалбоподатели, но и стриктен контрол над мнозина, присъстващи в черните списъци на партията.

Известният пекински активист на човешките права Ху Джия (Hu Jia), осъден на много години затвор от ККП заради разобличената от него истина за СПИН в Хенан (Henan), бе освободен през юли. Той сподели пред репортерите на NTD, че през тези два дни положението в Пекин е станало много сериозно и че много хора са под домашен арест.

„Тя (ККП) говори за култура, което би трябвало да е с цел поддържане и подсилване на управлението й и промиване на съзнанията на хората, така че да подкрепят управляващите. Опасявам се, че тя (ККП) просто използва добро име, за да държи културата затворник.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!