Следвайте "Буднаера" в Телеграм

zhengjian.org

Вечните принципи в китайската медицина: Това е Тао

Китайската медицина е на този свят много по-дълго, отколкото документираното за нея. Знае се, че "Канонът по вътрешна медицина на Жълтия император  (Хуангди Нейджинг)" е на повече от 2000 години, а според някои източници - на повече от 3000 години. Има още много книги, като "Коремен тиф" и "Шен Нонг Бен Цао Джинг". Но независимо колко много книги има съдържанието им не се е отклонило от принципите на Ин и Ян.

Ин и Ян в емблемата на Таиджи (фото: KanZongGuo.com)

В хода на историята, в продължение на хиляди години, традиционната китайска медицина не се отклонява от принципите на Ин и Ян в лечението на заболяванията, независимо какви са те. В резултат на бързото развитие на съвременната емпирична наука, хората се опитват да разберат принципите на Ин, Ян и Петте елемента като философски концепции, но не успяват да ги прилагат. При изучаване на китайската медицина се набляга само на повърхностното, но не и на фундаменталното разбиране, например, набляга се на ефективността на съставката в определена формула, вместо на взаимодействието между Ин, Ян и Петте елемента. Така, днес китайската медицина е далеч по-неефективна отколкото в древността.

Тогава какво е основата на китайската медицина? Това е Тао. Хората в днешно време знаем много малко за Тао, но същевременно има много обяснения. В древни времена човешката природа е била добросърдечна. Щом някой е споменавал думата "Тао", хората веднага са знаели за вътрешните й значения. Ежедневните действия и поведение на хората са следвали принципите на Тао, те са правели добри дела и са натрупвали добродетели.

Теорията на китайската медицина произхожда от Тао. Ето защо, Ин, Ян и Петте елемента са в основата на китайската медицина. Ако китайската медицина се отклони от принципите на Тао, тя ще загуби ефективността си. По същия начин, ако използваме съвременната наука, за да ръководим китайска медицина, резултатите няма да бъдат толкова добри, колкото в западната медицина.

Тъй като Ин, Ян и Петте елемента са проява на принципите на Тао на определено ниво, в рамките на това ниво, независимо как се променят нещата, всички те идват от Ин, Ян и Петте елемента. В резултат на това Ин, Ян и Петте елемента могат да резрешат всички проблеми на това ниво. Тези принципи са извън контрола на хората, защото са им били предадени от божествени същества. Именно поради тази причина, китайската медицина е поддържана в продължение на хиляди години и е вечна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!