Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John An & Jerry Li (Epoch Times) ,

Активисти настояват за премахване на "политическата ваза" на Китай

(със съкращения)

В жест, вдъхновен от художника дисидент Ай Уейуей (Ai Weiwei), шестима активисти в гр. Гуиянг (Guiyang), провинция Гуиджоу (Guizhou) доставиха елегантна ваза в седалището на официално наричаните „осем участващи партии“ в Китай на 8 октомври. Към вазата имаше изявление, че времето на тези партии на историческата сцена е изтекло...

Чен Ши (Chen Xi), един от участниците, сподели за радио Voice of America: „В Китай хората общо взето са убедени, че тези осем демократични партии служат като ваза за комунистическата партия.“ Осемте участващи партии са демократични само по име и са под ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП). Те нямат независима роля и на практика служат единствено за подпомагане имиджа на ККП, или с други думи – като нейна „ваза“.

Активисти от южнокитайската провинция Гуиджоу носят елегантна ваза пред седалището на т. нар. "осем участващи партии" на Китай, 8 октомври 2011 г. (снимката е предоставена от членове на Китайската демократична партия в Гуиджоу)

Чен посочи, че действията на активистите са били вдъхновени от творци като Ай Уейуей. Изкуството на Ай често си служи с предмети от ежедневието, които превръща в политически послания. Например след отказа на режима да назове загиналите в сичуанското земетресение деца, Ай включва хиляди детски раници в художествена изложба.

Шестимата активисти пристигнаха пред сградата на Китайската народна политико-консултативна конференция в 14ч. Там нямаше никого и вратите бяха заключени.

В прикрепеното към вазата изявление се посочва, че от създаването си тези осем демократични партии, съществуващи под управлението на ККП от завземането й на властта с революция, никога не са упражнявали влияние. Вместо това са служили като инструмент на партията, пренебрегвайки националните интереси и собствената си съвест.

„Не само пилеете времето си всеки ден, но дори харчите парите на данъкоплатците. Сътрудничите на комунистически Китай, за да фабрикувате и фалшифицирате китайската история. Не изпълнявате надзорническата си роля; напротив – действате като сътрудници и помагате на комунистите да потискат хората жестоко. (…)

В чест на стогодишнината от [шинхайската] революция ние, Китайската демократична партия с щабквартира в Гуиджоу, заявяваме: с историческата ви ненужност е приключено. Съветваме ви да напуснете политическата арена – колкото по-бързо, толкова по-добре. Китайската демократична партия (настоящата опозиционна партия на Китай) непоколебимо ще развее високо флага на свободата и демокрацията; нека гласовете на хората да изберат управляваща партия, ползваща се с доверие от целия народ.“

Подписано от:
Членове на Китайската демократична партия, Гуиджоу

Членове на Конференцията за човешки права, Гуиджоу


8 октомври 2011 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!