Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya (Epoch Times)

Призивите на Уен за политическа реформа отново игнорирани

Китайският премиер Уен Джябао (Wen Jiabao) призова за пореден път за реформа на склеротизиралата политическа система на страната в края на септември. Но според експерти това, както и досега, няма да доведе до нищо...


В речта си във Великата зала на народа Уен заяви силната си подкрепа на реформа в „икономическата, политическата, културната, социалната система и други аспекти“. (При все че по-късно той продължи с „Нека се обединим по-близо с другаря Ху Джинтао… издигайте високо великия банер на социализма с китайски характеристики.“)

Китайският премиер Уен Джябао по време на речта си на лятната сесия на Световния икономически форум в Далян (Dalian), провинция Ляонинг (Liaoning), на 14 септември 2011 г. (STR/AFP/Getty Images)

Това изказване завършва единадесетата реч на Уен Джябао за „политическа реформа“ в Китай.

Коментатори обаче не смятат тази перспектива за твърде вероятна. Според Ху Пинг (Hu Ping), дългогодишен анализатор на китайската политика, за ККП е невъзможно да проведе сериозни политически реформи.

„Уен е споменавал политическа реформа толкова много пъти, но го казва само той; другите осем члена на Постоянния комитет на Политбюро не казват нищо, оттеглилите се лидери също не откликват на призива му.“

По думите на Ху Пинг, Уен явно не притежава силата да стартира реформата самостоятелно.

Анализаторът посочва, че комунистическите партийни чиновници се страхуват от политическата реформа, защото една значима реформа би означавала търсене на отговорност за нарушенията и корупцията на режима.

У Банггуо (Wu Bangguo), китайски висш законодател и втори в партийната йерархия, вече се изказа против Уен Джябао, когато през март даде ясно да се разбере, че няма да има никаква промяна в партийното управление или плурализация на управляващата идеология.

Според Уанг Джунтао (Wang Juntao), съпредседател на Китайската демократична партия, каквито и да са аргументите на кадрите, ККП вече е обречена и повечето хора, които го осъзнават, вече правят свои планове за това.

Той очерта две възможности – или заявленията на Уен да са само за показ, или той да се опитва да се разграничи от ККП, „с надеждата, че когато ККП бъде подведена под отговорност, той ще бъде оставен настрана“.

Франк Шие (Frank Xie), коментатор по китайските въпроси и професор от Университета на Южна Каролина, споделя тезата, че партията върви към своя край.

В подкрепа на това той изтъкна балона с недвижимите имоти, проблематичния кредитен пазар и фалиращите компании по делтите на р. Яндзъ и Перлената река. По думите му няма кой да разреши проблеми като гнева на хората поради лошото управление на партията, упадъка на нравствените стойности и пълния крах на социалистическата система.

Шие привлече вниманието към кампанията за оттегляне от ККП, наречена Tuidang, в която са се включили над 100 млн. души. Според него това е индикация за наближаването на голяма промяна в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!