Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ramzan Rafeek (Epoch Times)

Йонагуни: Мистериозната подводна пирамида в Япония

Къде можете да намерите пирамиди, освен в Египет? Може би сте чували за пирамидите на инките в Перу, пирамидите в Нубия или за разрушените пирамиди на древна Месопотамия (Ирак) и Персия (Иран), известни като „зикурати“...

Това, което може би не знаете, е, че този списък бе разширен през 1987 г., когато подводният оператор Кихачиро Аратаке открива масивна каменна структура в Япония в близост до островите Йонагуни Жима, на юг от Окинава.

Тази терасовидна пирамида изглежда е била създадена с умело майсторство и напреднала технология, но при все това принадлежи на предисторическия период. Тя не привлича голямо внимание, докато експерти и авантюристи не започват да се гмуркат на мястото, заснемайки и разкривайки тази смайваща структура и различни нейни характеристики.

Проф. Масааки Кимура, морски геолог от Университета на Рюкюс, се гмурка там над 18 години, за да измери и картографира характеристиките на „монумента Йонагуни“, както става известно мястото. Структурата се състои от огромна мрежа от сгради, включително замъци, монументи и стадион, като всички те са свързани със сложна система от пътища и плавателни канали, твърди Кимура.

Тя най-вероятно е била потопена по време на силно земетресение и подобно на цунами бедствие. Япония се намира в регион на много силна тектонична нестабилност – тихоокеанския Огнен кръг. Опустошителните земетресения са обичайни за този регион.

Най-голямото цунами в света, записано в историята, удря о-в Йонагуни Жима през 1771 г. с изчислена височина от над 40 м. Подобно събитие може да е сполетяло древната цивилизация, свързвана с тази структура.

Кимура представя проучването си, заедно с компютърен модел на мястото с руините, на научна конференция през 2007 г.

Според професора съществуват 10 потънали структури край бреговете на островите Йонагуни, и други пет подобни структури край о-в Окинава.

Огромни руини покриват площ от над 45 000 кв.м. Кимура е убеден, че руините датират от поне 5000 години, базирайки се на възрастта на сталактитите, открити в подводните пещери, които според него са потънали заедно с града.

В действителност във водите около о-в Окинава има много подводни пещери със сталактити. Сталактитите и сталагмитите могат да се образуват само над водата и този процес е изключително бавен. Откритите около Окинава потопени пещери със сталактити сочат, че голяма част от тази зона някога се е намирала над водата.

Естествено или човешко творение?

 „Най-голямата структура изглежда като сложна, монолитна, стъпаловидна пирамида, която се издига на дълбочина 28 метра“, споделя Кимура пред National Geographic News в интервю от 2007 г.

През годините той е създал подробна картина на това древно място и е открил много прилики между подводните структури и археологическите места на сушата.

Например полукръгъл отвор в скална платформа е като входовете на замъци в руини на сушата. Замъкът Накагусуки на о-в Окинава има идеален полукръгъл вход, типичен за замъците на династия Рюкю от 13-ти век.

Два подводни мегалита – огромни шестметрови вертикални камъни, поставени един до друг – също имат сходства със сдвоени мегалити в други части на Япония, като мегалитът Набеяма в префектура Гифу.

Но много учени спорят, че всички тези структури са естествени образувания, оформени под въздействието на вълните върху скалите в течение на хилядолетия.

Геологът от Бостънския университет Робърт М. Шох, известен с работата си по коригирането на възрастта на Сфинкса към много по-ранна епоха, невинаги е бил на едно и също мнение относно структурите на Йонагуни. След няколко гмуркания на мястото, първоначално той ги смятал за напълно естествени образувания.

Шох взел няколко скални проби и анализът показал, че това са кал и пясъчник от геоложкото образувание, наречено Групата Яеяма от долния миоцен, утаили се преди около 20 млн. години.

Кимура признава, че основната скална структура е естествена, но уверява, че е била оформена от хората. Например две стълби, издигащи се от „основната тераса“ до „горната тераса“, са трудно обясними с природните ерозивни сили.

Кимура изтъква и че в основата на много от структурите или в изсечените в скалите канали не са открити натрошени останки, което би могло да се очаква, ако те бяха създадени от естествена ерозия.

След повторни гмуркания Шох се съгласява в статия от 1999 г., че: „Трябва да разгледаме и възможността монументът Йонагуни да е в основата си естествено образувание, което е било използвано, подобрено и модифицирано от хората в древни времена.“

Древните и съвременните цивилизации използват естествените скални образувания за многобройни цели. Най-добрият пример е Сфинксът в Гиза, Египет, който е изсечен от твърдата скала; други примери са храмовете в Петра, Йордания, и Махабалипурам в Южна Индия.

Друг сфинкс?

Много структури са били открити с продължаващите проучвания на изследователи и гмуркачи. Една от тях е с формата на седяща статуя, подобна на Сфинкса.

„Един пример, който дадох, е подводен сфинкс, който наподобява китайски или древен окинавски крал“, разказва Кимура пред National Geographic.

Сега загадъчната изсечена структура е наречена „скалата на богинята“ и е била открита на дълбочина от около 15 м. Ако се вгледа по-отблизо, човек може да различи заличена от времето глава и дълги ръце като тези на египетския сфинкс.

Друго откритие е голяма кръгла скала, наподобяваща човешко лице. Подобно на фигурите „Моаи“ на Великденските острови, тази гигантска глава лежи на земята, може би вперила взор в далечен хоризонт. Някои смятат, че тази глава образува виртуална ос или събирателна точка. А може и да е била легендарен Атлас, възхваляващ този изгубен град.

Няколко гмуркачи и изследователи отбелязват подобни на писменост знаци, изсечени по скалните повърхности, а някои твърдят, че виждат изобразени в тях животни; други ги отричат като естествени образувания.

Във възстановени от околността каменни плочи, една от които известна като „окинавския Розетски камък“, са изсечени символи, подобни на египетските йероглифи. Посланието не е дешифрирано, но би могло да бъде историята на изгубения град, тъй като пирамидалният символ се повтаря многократно.

От водите в околността са извадени и каменни сечива.

Подводната пирамида и други находки от островите Йонагуни Жима биха могли да предложат любопитно доказателство за напреднала цивилизация, съществувала по време на последния ледников период.

Повечето археолози са на мнение, че човешката цивилизация е възникнала преди около 5 000 години. При все това малък, но убедителен брой експерти смятат, че е възможно „напреднали“ общества да са съществували и преди 10 000 години и да са били пометени от някаква катастрофа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!