Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Абсурдността на половинвековна "сграда по комунистически образец"

В Пекинския район Ерхуан сградата "Ан Хуа" някога е била проект на ККП за образцова сграда, но сега е западнала, стара и разнебитена. Възходът и падението на тази сграда са записали абсурдната история на Китай под управлението на ККП. Това е историята на сградата "Ан Хуа"...

Разположена в Ерхуан, в югоизточната част на Пекин, сградата "Ан Хуа" е създадена по времето, когато хората крещяха "Комунизмът е рай, а народната комуна е мостът към него". Половин век по-късно възрастните жители очакват новините за разрушаването на порутената постройка.

Г-ца Джанг Джун е бивш преподавател в Пекин. По думите й комунистическият рай никога не е съществувал; много хора обаче са били заблудени от тази идея.

Джанг Джун: "Така нареченият рай, обещан от ККП, всъщност бе една красива лъжа. Целта й в действителност бе да измами китайците. По това време бях в основното училище. Това бяха думите, които ме впечатлиха най-много. Сега си припомням пропагандираното от партията. Тя казваше, че социализмът е началният етап, (придобиваш) съобразно вложения труд; комунизмът е напредналият етап, (придобиваш) съобразно нуждите си. Помислих си, колко хубаво е да придобиваш според нуждите си. Нямаше да е нужно хората да работят. Комунизмът наистина беше като рай. Можеш да ядеш каквото искаш и да получиш всичко, за което се сетиш. Така много китайци станаха обсебени по онова време."

Шанхайският архитект Ким Ченг е бил ръководител на проекта за сградата "Ан Хуа". Той си припомня нишката на мисълта си, докато я е проектирал: "Трапезарията е съществена, няма да има нужда всяко домакинство да готви". Така интериорът на сградата е поверен на проектантите с очакването за "комунистически живот", базирайки се на принципа за "голяма група без индивидуалност". Но в действителност фантазията, че хората се събират в обща трапезария да ядат задушено месо на всяко хранене, така и не се осъществява. Никой никога не се чувства сит.

Според журналиста на свободна практика Джинг Чу от Гуангши трапезарният идеал е абсурден.

Джинг Чу: "В края на 50-те и началото на 60-те години трапезарията причини гладната смърт на над 50 млн. души. Големият скок напред, народната комуна, трапезарията и треската за стомана предизвикаха огромни катастрофи за китайците."

Поради тежки икономически затруднения интериорът на сградата "Ан Хуа" също е компрометиран. Според сп. China Youth Daily вани не са били инсталирани във всеки апартамент и планираните 4 асансьора са били сведени до два. Поради високия наем сградата не се пълни до 5 години след това. Повечето двустайни апартаменти с една тоалетна са били поделени между две семейства. Дори и днес може да се види голямо семейство, натъпкано в една стая.

Джинг Чу: "Тя (ККП) разду балон, за да украси идеологията на комунизма. Но не успя. В крайна сметка, тя само си дрънка. Така ККП стана безразлична към нещата (комунистическия модел на сграда) и не вложи никакъв капитал. Ето защо обитателите там живеят в лоши условия. Жизненият им стандарт е много нисък."

През 2001 г. сградата "Бей Гуан Тинг" в район Донгченг бе разрушена. Съборена бе и сградата "Фу Суи Джинг" в район Шиченг. В най-новия си брой Southern Weekend посочва, че "Ан Хуа" е "последната сграда по комунистически модел". Преди пекинската Олимпиада тя бе боядисана в розово.

Прекарали по-голямата част от живота си в тази сграда, много нейни възрастни обитатели се чудят: Какво, в крайна сметка, е комунизмът? "Раят" който никога не е съществувал.

NTD репортери Tang Rui и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!