Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hong Ning (Epoch Times)

Китай: бум на вродените аномалии през последните 15 години

В Китай ръстът на вродените аномалии е скочил от 8,77 на 1000 през 1996 г. до 15 на 1000 през 2010 г., според доклада за здравното развитие на жени и деца, публикуван на 21 септември. Експерти приписват скока от 70,9% на замърсяването на околната среда...

Според Jinghua Times най-честите пет вродени дефекта, установени чрез медицински изследвания за 2010 г., са вроденият сърдечен порок, допълнителните пръсти на ръцете или краката,  заешката уста, вродената хидроцефалия (позната и като „вода в мозъка“) и дефектът на невралната тръба (незатваряне на прешлените на гръбначния стълб); сред тях на челно място е вроденият сърдечен порок.

Ли Сенкай (Li Senkai), бивш зам.-директор на катедра „Козметична хирургия“ в Китайската академия на медицинските науки, посочи хранителното замърсяване като главна причина за заешката уста и хипоспадията (неестествено развитие на пениса).

Когато производителите на храни за животни добавят в тях естроген, крайните жертви са новородените.

Г-н Чен (Chen), педиатър от Джинан (Jinan), провинция Шандонг (Shandong), сподели пред Epoch Times, че през последните години ръстът на деформациите сред новородените значително се е повишил. Според него основните причини са промените в околната среда, климатът и замърсяването на храните.

Сред екологичните фактори са продължителното замърсяване на въздуха, замърсеното мляко и фалшифицираните продукти като „отпадъчното“ олио, които водят до дълготрайна токсикация, трудна за отчитане без епидемия. „Токсините са навсякъде и е невъзможно да се избегнат. Тъй като не можем да променим цялостната околна среда, можем само да се опитаме да се предпазим“, коментира г-н Чен.

Според неотдавнашни репортажи Шанши (Shanxi) е с най-висок ръст на вродените дефекти, особено на деформацията на невралната тръба, която се среща в над 1% от новородените. Това е 4 пъти над средното за страната. Проучване от местните здравни експерти посочва, че вродените дефекти са свързани със замърсяването на околната среда: например ръстът на деформации на невралната тръба е 3-4 на всеки 100 новородени в близост до железни и въглищни мини.

Yangcheng Evening News съобщава, че ръстът на вродените дефекти в девет града по делтата на р. Джу е 2,82%  – четири пъти по-висок от този на близките до тях градове. Тази цифра е два пъти по-висока отколкото преди 10 години и с 50% по-висока от средната стойност за страната. Според здравните чиновници от Донггуан (Dongguan) повишеното замърсяване на околната среда, злоупотребата с лекарства и по-доброто събиране на данни са допринесли за повишените стойности на вродените деформации в Донггуан.

За последните 10 години ръстът на вродените дефекти се е увеличил и в провинция Хунан. Замърсените въздух и вода са смятани за основни виновници. Хранителното замърсяване също се разглежда като фактор.

Г-жа Янг (Yang), млада майка от гр. Далян (Dalian), провинция Ляонинг, разказа на репортерите, че лекарите предупреждават бременни и кърмачки да не консумират морски дарове, след като много бебета в региона са били родени с кожни заболявания, като червени отоци по цялото тяло.

„Тук, в Далян, химическите заводи са навсякъде. Всеки ден те изпомпват замърсители във въздуха – каза тя. – Със сигурност има негативни здравословни отражения за бебетата. Дори и да не са явни сега, след няколко години или след десетилетие няма ли вредните ефекти да станат по-очевидни?“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!