Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Луканка – "символ на свободата"

Ето го и него, джавкащ от удоволствие при вида на хвърлящите парчета от павета младежи, лаещ поучително към кордона от ченгета, отблъскващ петролни бомби, кихащ и опитващ се да избегне сълзотворния газ...


Запознайте се с Луканка, куче за борба с безредиците, симпатичен джинджифилен мелез на площад Синтагма в центъра на Атина, който няма нищо против Ройтерс да ни покаже един ден от хаоса, стига и той да е в кадър.

Когато има демонстрация, Луканка е там, винаги на страната на протестиращите и бодро внасящ комичност в понякога напрегнатите ситуации.

Той е местна знаменитост. Той е на първа страница на почти всеки вестник в Гърция, размахващ опашка пред телевизионния екран и сайтове по цял свят.

Тази сряда не беше изключение. Когато държавните работници протестираха срещу съкращенията на правителството, Луканка бе на обичайното си място в челната редица.

Някои хора го наричат Kanellos - Канела. Общината в Атина го знае още от 2006 г. като куче № 1842, но предпочита да го нарича Loukanikos - Луканка.

"Луканка или Канела, това са две от многото му имена, но лицето е едно", каза Анна Макри, ръководител на службата за бездомни животни в града. "Друга Луканка няма."

Като ръководител на отдела, Макри е била съдена веднъж, защото Луканка е ухапал някого. Делото е още отворено. "Той е добро куче, но кръвта му е малко гореща", казва тя.

Бездомните кучета в Атина не изглеждат като бездомните кучета в другите големи градове. Много, включително и Луканка, носят нашийници и тагове.

Вместо да ги прибират и убиват, общинските органи на Атина плащат за грижите на над 2000 кучета. Те са кастрирани, ваксинирани, идентифицирани с микрочипове и пуснати обратно на улицата, с телефонен номер на тага, за да се обади човек ако причиняват неприятности.

"В повечето европейски страни, решават този проблем с евтаназия. Но гръцката култура е против това. Нашият закон е за рехабилитация на кучетата", каза Макри. "Хората тук се грижат за тях и ги обичат. Те са като кучетата на всеки от нас."

За известно време се говореше, че финансовата криза - тази, която предизвика демонстрациите, донесли славата на Луканка - ще принуди града да спре програмата за бездомните кучета, започнала година преди Олимпиадата през 2004 г.

Програмата наистина бе прекъсната от реорганизацията през последните месеци, но бе подновена, каза зам.-кметът Ангелос Антонопулос, който самият е ветеринарен лекар. Що се отнася до най-известния му клиент, той сподели: "Общината полага особени грижи за него, защото той е толкова мил и е също така символ - символ на свободата."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!