Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Озонова дупка и над Арктика

Загубата на озон над Арктика тази година е била толкова голяма, че може да се сравни с озоновата дупка над Антарктика…

Според нов доклад, публикуван в журнала Nature, 80% от озона на около 20 км над земната повърхност е изчезнал. Учените посочват, че причината е необичайно дългото студено време, предаде ВВС. Под действието на студа хлорът в атмосферата става изключително активен и разрушава озона.

Тази загуба на озон е съизмерима с озоновата дупка над Антарктика, която за последните няколко години остава в сравнително стабилно състояние.

Въпреки че тази година не са отчетени температурни рекорди, въздухът над Арктика е останал с най-ниската си температура за необичайно дълъг период от декември до април и е покрил необичайно голяма област. Освен това е отчетен и по-силен полярен вихър от обикновено. С промяната на посоката на вихъра се е променяло и местоположението на новообразуваната озонова дупка, която е преминала над Северна Европа и Русия.

В публикацията се посочва, че в момента е невъзможно да бъде предвидено дали подобни загуби на озон ще се случат отново.

*Разрушителното влияние на химикалите, разрушаващи озона, е установено за пръв път над Антарктика. Използването на този вид химикали постепенно бе ограничавано, след което забранено с протокола от Монреал от 1987 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!