Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui (Epoch Times)

Китайски дисидент: промяната в закона ще отприщи "гестаповска" полицейщина

Предложените поправки в китайския наказателно-процесуален кодекс ще доведат единствено до повече „гестаповски“ полицейски злоупотреби, пише изтъкнат китайски активист в неотдавнашно отворено писмо до Националния народен конгрес...

Освободен едва през юни след тригодишна присъда, Ху Джия (Hu Jia) знае от първа ръка колко оскъдни са в действителност основните права на един заподозрян в Китай – особено ако е застъпник за свобода на политическото изразяване.

Ху Джия, китайски дисидент и активист за човешки права (Zeng Jinyan/ AFP/Getty Images)

Независимо от това, писмото му се разпространява в мрежата. И в него отекват страховете на други адвокати и експерти. Адвокат Джянг Тяньонг (Jiang Tianyong) цитира своите два месеца „изчезване“ като предупреждение към китайското общество за това, което може би се задава.

Хе Депу (He Depu) и съпругата му, членове на обявената за незаконна Китайска демократическа партия, заявиха, че „гражданското наблюдение“ може да включва отвличане на хора от собствените им домове и преместването им на други места с цел незаконни побои и изтезания.

В писмото си Ху изтъква, че при разправата си с политически мишени полицията пренебрегва закона и лишава заподозрените от предполагаемите им права. Тя действа основно с цел насаждане на ужас в сърцата на хората, посочва той, чрез принудителни изчезвания за продължителни периоди, изтезания или други методи за тормоз.

По думите му предложената правна промяна просто ще направи тези методи законни.

Освен това и трите предложени поправки в наказателния кодекс съдържат опасната фраза „заподозрян в престъпления срещу националната сигурност“. Според Ху това смесва непрестъпления с престъпления срещу държавата и развързва ръцете на полицията за злоупотреби със заподозрените.

Задържаните нямат право на посещения, а ако бъдат убити, на семейството не се позволява да види трупа, посочва той. „За заподозрените, които не са осъдени, и за невинните им семейства, това е липса на елементарна човечност.“

Случаят на Ху Джия е подобен. През 2006 г. той е тайно задържан без никакви повдигнати обвинения, а на семейството му е предоставяна оскъдна информация за местонахождението му. През 40-те дни от задържането му майка му отслабва с 10 кг., често плаче и има кошмари за смъртта на сина си.

Върху семейството му е оказан натиск да не говори за изчезването му. Подобна тактика е често прилагана и срещу адвокати за човешки права, жалбоподатели и семейства на политически затворници.

Ху изтъква, че хората са залели Народния конгрес с писма, изразяващи загрижеността им относно възможното легализиране на „тайните арести“, на които всеки би могъл да бъде подложен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!