Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Поправка в закона за личните данни – защита или следене на гражданите?

В неотдавнашно извънредно събрание на Държавния съвет на Китайската комунистическа партия бе приета поправка в закона за личните данни. Тя планира да подсили социалната база данни за управлението на демографската информация, заменяйки системата за регистрация по домакинства. Но активисти за човешки права смятат, че новият закон е с цел разширяване на полицейската власт в опит за поддържане на т. нар. стабилност.

На 19 септември китайските власти приеха три поправки в закона за личните данни: подобрение на защитните характеристики на личните данни; подсилване на социалната база данни за управлението на демографската информация и повече стриктност в поверителността на задълженията и отговорностите за личните данни.

Според Му Чуанхенг, активист от провинция Шандонг, всички политики в Китай са базирани на т. нар. поддържане на стабилността.

Му Чуанхенг: "Те са основно за т. нар. поддържане на стабилност. Целта им е още по-стриктно следене на общественото мнение; Това е същото като поправките в общото право – привидно се казва, че е за граждански права, а в действителност е назадничав закон."

Шу Джинглонг, член на Националния народен конгрес в гр. Хаоджоу, провинция Анхуей, предложи през март законодателите да внесат поправки в закона за личните данни чрез събиране на пръстови отпечатъци, дата на раждане, домашен адрес, имена на родители, данни за деца и брачни партньори. Предоставянето на лична информация на полицията изисква повече лични данни с цел улесняване работата на полицията.

Дали поправките на закона за лични данни е в защита на гражданите или е за поддържане на общественаата стабилност? Ръководителят на Livelihood, Лиу Фейюе, посочва, че този нов закон очевидно е за подсилване на контрола над обществеността. С повече информация на личната карта е удобно да се засилят управлението и контролът над хората, като принудителното събаряне [на жилища] например.

Лиу Фейюе: "Както при местното принудително събаряне и потискането на изкуствата целта на властите е управление и контрол – същото се отнася и за поддържането на т. нар. стабилност."

Секретарят на Централната политико-правна комисия Джоу Йонгканг публикува статия в сп. "Seeking Truth", брой 9, с предложение за поправки в закона за личните данни, създавайки социална база данни за управление на демографската информация.

Му Чуанхенг: "Отправната точка е поддържането на стабилност. В действителност целта е потискане на неудобни мнения. Както в новото, коригирано наказателно право, допълнителна поправка споменава за "изчезвания" – по силата на тази допълнителна регулация тайното задържане ще бъде законно."

Му Чуанхенг посочи, че информацията за всеки гражданин е била въведена в Националната база данни за преброяването. Информацията може не само да бъде използвана за новия закон за личните данни, но и при поправки в закона за психичното здраве. По думите на Му тези закони са с цел контрол над съзнанието, да се упражнява контрол както над обществото, така и над отделния индивид.

NTD репортери Liu Hui, Li Ting и Xue Li

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!