Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Случай със секс робини – държавна тайна на ККП

Неотдавна шокиращ случай бе разобличен от медиите в Китай. Служител от Администрацията на качествено-технологичния надзор в Луоянг, провинция Хенан, затворил в мазето си шест жени като секс робини и убил две от тях. Отразилият случая репортер бе обвинен в "издаване на държавни тайни"...

Журналистът от Southern Metropolis Daily Шу Джигуанг съобщи, че Ли Хао, служител от правоприлагащите органи към Администрацията за качество и технологичен надзор на гр. Луоянг, Хенан, затворил шест жени в мазето си. Ли малтретирал жените и ги принуждавал да проституират за пари.

Тези шест жени са били държани от него между 2 месеца и близо 2 години. Две от тях са били убити за неподчинение.

Ли Хао, 34-годишен член на ККП (Китайската комунистическа партия) и висшист, е бил пожарникар в армията. Репортажът гласи, че съпругата на Ли не е знаела за секс робините. Двамата имат едногодишен син.

Шокиращото злодеяние предизвика обществено порицание. Но репортерът Шу Джигуанг бе обвинен в "издаване на държавни тайни" от двама мъже, които твърдят, че са служители на партийния общински комитет на гр. Луоянг. Те непрестанно го питали кой му е казал за случая. Страхувайки се, че той самият може да изчезне, Шу незабавно публикувал предупредително съобщение в микроблога си, предизвиквайки огромна загриженост у нетизени и медии.

Нетизен пита: "Погазващ закона кадър държи секс робини – като каква държавна тайна може да бъде класифицирано такова поведение?"

Beijing News отбелязва, че след ареста на Ли властите би трябвало да накажат виновника и да разкрият истината пред обществото. Те обаче разглеждат случая на Ли като "държавна тайна", което кара човек да се замисли що за държавна тайна е това.

Джоу Шугуанг (репортер, Network): "Днес прочетох една поговорка: "Държавната тайна е като кошница; всичко може да влезе в нея". С други думи, всеки чиновник може да твърди, че извършеното от него е "държавна тайна". Но когато той е представител на тази държава, това е доказателство, че такава "държавна тайна" изобщо не е секретна."

Ли държал секс робини затворени две години. В началото на септември, когато отвлякъл жена, за да проституира, тя успяла да избяга и се обадила в полицията, която арестувала Ли. Но луоянгските власти класифицират случая като "поверителен" и не позволяват публичното му огласяване. Шу Джигуанг чул за това случайно, докато отразявал случай за убит телевизионен репортер в Луоянг.

Шу разкрива, че случаят със секс робините е с висока степен на поверителност в Луоянг. От осмината зам.-директори на града само неколцина са упълномощени за достъп "до сърцевината на случая". Дори трансферът на файловете се извършва от назначено лице.

Сега полицията на Луоянг провежда вътрешно разследване в опит да открие от кого е изтекла информацията по случая.

Г-н Лу (луоянгски адвокат): "Това е само новинарски репортаж. Като репортер той има своя професионална етика. Задължен е да съобщава, когато знае нещо. Това е част от отразяването на новини и няма връзка с държавните тайни."

Адвокат Лу заяви, че по принцип един случай може да включва тайно разследване, но това не е свързано с държавните тайни. Колкото до случая със секс робините, няма нужда да се извършва тайно разследване.

Г-н Лу: "След като един заподозрян е арестуван, полицията може да открие истината, без да засяга развитието или признанията по случая. Ако се направи репортаж, другите заподозрени ще го прочетат и ще избягат. Но в този случай Ли е извършил престъплението сам."

Нетизенът "Jingjing Yuanshan" пита дали чиновниците от всички нива са длъжни "да следват стриктно дисциплината на ККП и да пазят тайните й". Но, маскирани като т. нар. "държавни тайни", колко истини са били скрити и колко грехове – погребани?

Преди репортажа по този случай, 29 годишният Ян Нинг, повишаван четири пъти в последните 3 години, бе издигнат в действащ кмет на окръг Гуантао, Хебей. Обществото е подозрително относно неговото минало. Според местните власти резюмето на Ян Нинг е поверително и не може да бъде предоставено за обществено ползване.

NTD репортери Chen Han, Li Qian и Ge Lei

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!