Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jenny Yang (Epoch Times)

Китайците обръщат гръб на родната млечна индустрия

Потребителите в Китай са загубили доверие в родната млечна индустрия и все по-голям брой от тях предпочитат да плащат повече за вносно мляко на прах, отколкото да пият прясно китайско мляко. Дори при това положение обаче властите са занижили стандартите за производството на мляко...

Млечната индустрия на Китай понесе удар през 2008 г., когато за произведено в страната мляко бе установено, че е заразено с меламин. Той се добавя към млякото от фермерите, за което те бяха наречени “коравосърдечни”.

Майка напуска детска болница с детето си в Пекин, 22 септември 2008 г., когато скандалът с токсичното китайско мляко ескалира, след като чиновници признаха за близо 53 000 деца, разболели се от заразени продукти. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Химикалът допринася за отчитането на фалшиви, завишени нива на млечния протеин, което прави млечната продукция по-доходна. Но меламинът уврежда бъбреците. Поне шест деца починаха и за стотици хиляди бебета се твърдеше, че са пострадали. Държавата забрани на родителите да съставят каквито и да било независими списъци на жертвите на меламиновото мляко и опиталите се да събират информация бяха наказвани.

През 2010 г. много семейства съобщиха за бебета с преждевременен пубертет и всички те бяха консумирали мляко на прах Shengyuan – популярна търговска марка в Китай. Освен това бе разкрита и корупция в качествения контрол на млечните продукти.

Резултатите от тези отровни продукти, липсата на прозрачност и корумпираното ръководство не са изненадващи: потребителите обръщат гръб на родната млечна индустрия.

Според статистическите данни, публикувани на 15 септември от China International Dairy Trade Fair, количеството внасяно в Китай мляко на прах се е покачило драстично от 2008 г. насам и пренасочването към вносни млечни продукти е в процес на стабилно ускорение, въпреки по-високата им цена.

Въпреки бързата загуба на пазарен дял от страна на китайската млечна индустрия, нейните стандарти за безопасност дори са се влошили.

През 1986г. стандартът за произвежданото от фермерите прясно мляко е изисквал протеинът в него да е минимум 2,95 грама на 100 милилитра, а за бактериите да са максимум 500 000 на милилитър.

Съгласно нов стандарт, въведен през юни 2010г., минималното количество на протеин е занижено на 2,80 грама, а количеството на бактерии е завишено на 2 милиона.

За сравнение, в Северна Америка и повечето страни на Европа суровото прясно мляко трябва да съдържа минимум 3,2 грама протеин (на 100 милилитра мляко).

По думите на Уанг Дингмян (Wang Dingmian), председател на Асоциацията на млечните производители в Гуанджоу (Guangzhou), с повишаването на допустимото ниво на бактериално съдържание в прясното мляко до 2 милиона, Китай е станал страната с най-лошите стандарти в света в това отношение.

Гуо Бенгхенг (Guo Bengheng), президент на Bright Diary, заяви, че Китай не само има най-лошия стандарт за бактериално и протеиново съдържание на сурово мляко, но няма и изисквания за нивото на определени елементи в него, като антибиотици и нитрити например.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!