Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: "Баща ми е кмет" - Тинейджър бие 18-месечно бебе

Малко след новината за обвинения в побой срещу сина на известния певец Ли Шуангджянг, шофиращ Мерцедес тийнейджър нанася побой на 18-месечно момиченце, при спор за паркиране в Уенжоу, провинция Джeджянг. При бягството си той прегазва мъж, който се опитал да го спре, и изкрещява: "Баща ми е кмет!" Изненадите не свършват дотук. Коментирайки инцидента, бащата на тийнейджъра казва, че това е "дребно нещо". Все повече факти излизат наяве, че второто поколение новобогаташи и привилегировани злоупотребяват с гражданите в обществото. Тяхното поведение предизвиква обществен гняв в Китай...

На 15 септември в Шанхай човек в Ауди отказва да плати за паркинг, и прегазва жената събираща таксите за паркинга.

Няколко дни по-късно подобен инцидент става в Джангбин, провинция Уенджоу.

На 18 септември, около 22:00ч. Ма Уенчонг с приятелката си Лин Сайуен в своя Mercedes-Benz SUV, пътували към масажно заведение в сградата Донгду. Ма е 19-годишнен ученик в гимназията. Той искал да паркира колата пред малка бакалия, но в процеса съборил табели и кутии с бутилирана вода. Собственикът на магазина, Лиу Шюинг, се опитал да го спре, но той продължил, отправяйки заплахи към Лиу.

Лиу Шюинг (собственик на бакалията): "Не го познавах и казах: 'Прегазихте табелите ми, и мене ли искате да прегазите'? Той излезе от колата и се втурна към магазина, зарита табелите и запокити телефона. Бебето ми беше вътре. След като не можа да намери нищо друго да хвърли, той удари бебето по главата с калкулатор."

Бао, 18-месечното момиченце, започва да плаче. Ударът на Ма прави 1-сантиметрова дупка близо до слепоочието й, и кръвта зашуртява, обливайки лицето на бебето. Ма изважда 300 юана за уреждане на въпроса, но те не са приети.

Ма се опитва да избяга в колата си, но минувачът У Шяодан и сестра му го спират.

Сестрата на У Шяодан: "Брат ми каза, 'Не може да напуснете, преди да разрешите проблема с бебето!' Тогава той (Ma) се втурна обратно към колата си. Преди да се опита да се измъкне, той блъсна брат ми, след което даде на заден, където брат ми лежеше под колата му. Що за поведение е това?"

Колелата на колата минават през бедрото на У Шяодан два пъти, и той губи усещане в него. Лявата му бедрена кост е счупена, левият пищял и фибула са със сериозни вътрешни кръвоизливи. Той е в хеморагичен шок, когато е закаран в болницата. Няколко десетки хора се събрат на мястото и сграбчват Ма. Според свидетели, Ма се разкрещва: "Баща ми е кмет!" Хората се ядосват още повече от това и не пускат Ма да си тръгне. Накрая полицията идва и упражнява контрол над Ма и приятелката му.

Снимка в микроблог показва полицай, седящ отзад на полицейската кола с ръка през рамото на Ma Уенчонг, а Ma изглеждащ много спокоен. Полицията твърди, че това е начин, по който служителят държи главата на Ма надолу, като прилага "натиск" върху рамото му. Нетизени поставиха под въпрос това обяснение, обвинявайки полицията в подценяване интелигентността на хората.

Хиляди вбесени граждани заобиколят полицейската кола, и не пускат Ма повече от 5 часа, до 3:30ч. сутринта. Мерцедесът на Ма, на стойност 1.4 милиона юана, е разбит от присъстващата тълпа.

Ма Уенчонг е криминално задържан с обвинения за телесни повреди. Той е ученик в 3-ти курс на гимназията. Баща му, Ма Зигуанг, е директор на борда на Wenzhou JiangDa Electrical Appliance Co., Ltd.

Ли Бочун (директор, Национален институт за култура): "Второто поколение богаташи и привилегировани, родени след 90-те, нямат възпитание, както нравствено, така и правно и човешко. Това води до феномена, който наблюдаваме днес. (Китай) наистина трябва да възстанови нравствеността си."

Новинарският сайт People съобщи, че Ма Зигуанг е коментирал на 19 септември, че това е "малко нещо" и е било "раздуто", защото някой е разпространил слуха, че синът му е казал, "Баща ми е кмет."

Нетизени в големите китайски форуми са разгневени, като някои казват: "Да удари дори бебе, тя няма и 2 годинки!","Това е шокиращо!", "Ако членовете на ККП стават все по-зли, как ще оцелеят нормалните хора?","Хората мечтаят за добродетелни неща, това зло не може да продължи дълго."

Но много "по-чувствителни" коментари бяха изтрити от форумите.

Анализатори посочиха, че второто поколение богаташи и привилегировани, арогантни и деспотични, отправят предизвикателство към основите на законността и морала, отразяващи суровата действителност в Китай.

Властта заговорничи с парите, длъжностните лица се противопоставят на обществото,
съдебната корупция расте, социалната несправедливост намалява и няма свобода на словото.

Лиу Иминг (бивш кореспондент, China Private): "Китай е йерархично общество.
Говори за равенство, но в действителност хората се разделят на класи. Можете да правите каквото искате, ако сте в класата на властимащите, дори може да извършите престъпление и да ви се размине. Основната причина е социална система. Така че, децата на тази класа на властта са също много арогантни, те смятат, че светът се върти около тях, защото имат власт и пари."

Лиу добави, че сега китайското общество е като джунгла "пълна със зверове".
Скандалите с децата на властимащите не могат да бъдат спрени. Лиу сравни обществения гняв с пожар, а скандалите с масло, което само разпалва огъня все повече.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!