Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изборът на наследник на Далай Лама – "незаконен"

Според китайските власти традиционният избор на наследник от Далай Лама щял да бъде "незаконен"…

Далай Лама, който в момента е на 76 г., заяви в събота, че ще определи наследника си, когато стане на около 90 г. Той бе категоричен, че Китай не трябва да се меси в това, предадоха АФП и 7News.

Реакцията на Пекин не бе изненадваща. Китайските власти заявиха, че изборът на наследник от Далай Лама ще се смята за "незаконен", тъй като всичко трябвало да се съобразява със "законите и нормативите" в страната. По думите на говорителя на правителството титлата Далай Лама можела да се дава само от правителството, иначе била незаконна.

По традиция монасите определят младо момче, което показва признаци, че е прероденият Далай Лама. Настоящият Далай Лама обаче желае изборът да бъде направен преди смъртта му, за да "няма място за съмнение и измами". Много хора обаче смятат, че Китай ще потъпче традицията и ще определи собствен наследник.

Реакцията на Китай създава перспективата за двама Далай Лама – един, признат от Пекин, и друг, избран от изгнаниците или с благословията на настоящия Далай Лама. Още през 1995 г. Китай започна да работи в тази насока, като не призна избора на Далай Лама за Панчен Лама (втората по важност фигура след Далай Лама). Китайските власти определиха свой Панчен Лама, а избраният от Далай Лама бе задържан в Китай.

Изявлението на китайските власти веднага предизвика и протест сред тибетските монаси. По информация на "Свободен Тибет", цитирана от ААР и 7News, двама тибетски монаси са се самозапалили. Твърди се, че 18-19 годишните монаси са призовали за религиозна свобода преди да се самозапалят.

По информация на държавната китайска информационна агенция Шинхуа монасите са били спасени от полицията и имат само леки изгаряния. Според административния комитет на манастир Кирти, където се твърди, че е извършено самозапалването, обаче няма съобщения за самозапалили се монаси.

Местното правителство не отговаря на обажданията за потвърждаване на случая.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!