Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

WikiLeaks: Последователите на Фалун Гонг в Китай не се страхуват от репресиите срещу тях

В поредната порция разкрития направени на 30 август от сайта WikiLeaks, в секретно комюнике между американски дипломати се казва, че на китайските чиновници вече им е омръзнало от репресивната политика срещу духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа), и че последователите на тази практика, въпреки преследването, разпространяват широко информацията си в цялата страна...

Полицаи арестуват последователка на Фалун Гонг, излязла на площад Тянанмън, за да протестира срещу репресиите прилагани от властите срещу практиката й. Пекин. Снимка:minghui.org

Комюникето е изпратено от американското консулство  в град Ченду, провинция Сичуан, на 17 август 2009 година. Местен чиновник разказал на сътрудник от американското консулство, че в навечерието на 10-тата годишнина от началото на репресивната политика срещу Фалун Гонг, провеждана от Китайската комунистическа партия, централното правителство разпратило до всички нива на местното управление документ с искане за обявяване на режим „повишена готовност”.

Китайският чиновник разказал, че както и предходните пъти, документът от централните власти бил разпратен до всички провинции, а от там властите на провинциите, опирайки се на местната ситуация и опит, са внесли допълнения и са го разпратили до подчинените им градове и области. Освен това управниците на областите също са допълвали и коригирали документа в съответствие с местната ситуация, и са го разпратили до подчинените им села и градове.

В комюникето също така се казва, че китайският чиновник е изразил възмущение: „Местните управници на градовете и селата могат да издават по 200 такива документа годишно. Всичко това е само формалност и загуба на време!”

Китайският чиновник е казал на американския дипломат, че не може да му предостави копие от такъв документ, тъй като се страхува да не си навлече неприятности.

В комюникето пише още, че въпреки репресиите от страна на властите, последователите на Фалун Гонг навсякъде продължават да разказват на хората истината за случващото се. В рамките на две години сътрудници от американското консулство в град Ченду са попаднали три пъти на китайски банкноти с изписани върху тях на ръка или под формата на щампа фрази в защита на Фалун Гонг: „Фалун Дафа е добро”, „Напуснете партията, прочетете „Деветте коментара”” („Девет коментара за комунистическата партия” е сборник от исторически хроники, който предизвика масово напускане в редовете на комунистическата партия сред китайците).

През януари същата година чиновник от провинция Гуанджоу е  казал на автора на комюникето, че неговите задължения включват проследяването на информация за разпространяването на банкнотите с надписи за Фалун Гонг и призиви за напускане на партията.

Американското консулство в Ченду също често получавало факсове на китайски език с информация от последователи на Фалун Гонг, които последните разпространяват по този начин из цялата страна

В края на комюникето се казва, че много китайци използват разработените от последователи на Фалун Гонг компютърни програми, за да пробият наложената от комунистическата партия блокада над Интернет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!