Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жан ШИ. Epoch Times

Сън и реалност: Хан Цюе и рибата

По време на династията Танг, Хан Цюе живял в село Гушу, провинция Ханин, заедно с братовчед си Лу Ге, който отговарял за местния вир. Хан Цюе обичал риба и често купувал жива риба от един търговец...



Една нощ Хан Цюе сънувал сън, в който той самият бил риба. Не забелязвайки мрежата, хвърлена във водата от двама рибари, Хан Цюе се оплел в нея. Рибарите го хвърлили в една бъчва и го покрили със сено. Тогава той видял продавача, от който обикновено си купувал риба, да се пазари с рибарите.
 

Рибари. Снимка: dic.academic.ru

След като приключил сделката, продавачът пробил хрилете му и прекарал през тях сламено въже. Хан Цюе изпитал агонизираща болка. Търговецът занесъл рибата в дома си и я показал на жена си. Малко след това рибата била поставена върху дъска за рязане и Хан усетил как ножът разрязва тялото му на парчета. Чак когато главата на рибата била отрязана, той се събудил от кошмара.

Той стоял, без да помръдне дълго време. Влизайки в стаята му, Лу Ге бил шокиран от състоянието, в което го намерил и го попитал какво се е случило. Хан Цюе му разказал съня си и потърсил търговеца, който купил рибата в съня му. Той поискал да намери двамата рибари, от които купил рибата. Когато те дошли, Хан Цюе с изненада открил, че изглеждали точно като двамата рибари в съня му.  

По-късно Хан Цюе станал монах и заживял в храма Джи Юан. Това била втората година от ерата на Цай Чен, под управлението на император Уен Джун, от династия Танг.

Защо Хан Цюе решил да се самоусъвършенства в Будизма след този сън? Заради силната си привързаност Хан Цюе убил и изял много риба. Възможно е той накрая да е разбрал принципа на кармичното възмездие – всеки отговаря за постъпките си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!