Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Feuerberg (Epoch Times) (със съкращения)

Американски конгресмени: Южна Корея да прекрати депортациите на Фалун Гонг

ВАШИНГТОН – Пред южнокорейското посолство във Вашингтон бе проведен митинг на 15 септември с призив към южнокорейския президент Лий Мюнг-бак да не депортира практикуващи Фалун Гонг в Китай и да намери начин да им позволи да останат в Южна Корея...

Придружени от местната полиция, сеулски имиграционни власти нахлуват на 6 сепртември в дома на двама практикуващи Фалун Гонг с китайска националност. Те арестуват семейната двойка поради липса на легален статус след отказ на подадените от тях молби за убежище в Южна Корея.

Протестиращи пред посолството на Република Корея във Вашингтон, 15 септември, призовават южнокорейското правителство да прекрати депортациите на практикуващи Фалун Гонг към Китай, където ги очакват затвор, изтезания и дори смърт. (Lisa Fan/Epoch Times)

Мъжът е бил задържан и е изправен пред неминуемо репатриране в Китай. Същата опасност грози и съпругата му.

При репатриране в Китай практикуващите Фалун Гонг са изправени пред вероятността от затвор, изтезания, а понякога и смърт. Последователите на Фалун Гонг (Фалун Дафа) – духовна практика, включваща медитативни упражнения и живот съобразно принципите на истинност, доброта и търпение – е преследвана от Китайската комунистическа партия от 1999 г. насам.

От 2009 г. Южна Корея е изпратила обратно в Китай поне 10 практикуващи Фалун Гонг, според Информационния център на Фалун Дафа (ИЦФД). Понастоящем на други 56 последователи на практиката, пребиваващи в Корея, също е било отказано убежище и са изправени пред риска от репатриране.

„Ако бъдат изпратени обратно, животът им ще е в смъртна опасност, тъй като пекинската диктатура заяви намерението си за пълното унищожение на движението Фалун Гонг“, заявява калифорнийският конгресмен Дейна Рорабакър (Dana Rohrabacher) в писмо до президента Лий, в което призовава сеулското правителство да прекрати всякакви депортации на практикуващи Фалун Гонг в комунистически Китай.

Той посочва, че американо-южнокорейският съюз е създаден в опозиция на комунистическата агресия, независимо дали от Пхенян или Пекин. По думите му Фалун Гонг „трябва да се разглежда като приятел на общите ценности“ на двете държави.

Законови задължения

В изявление по време на митинга калифорнийският конгресмен Джон Гараменди заяви, че никой няма правото да изтезава друго човешко същество.

Той посочи, че Южна Корея е задължена да не депортира „бежанци, които, подобно на Фалун Гонг, бягат от религиозно преследване“, защото страната е подписала Конвенцията за бежанците на ООН през 1951 г.

Натиск от китайския режим

В миналото корейската Фалун Дафа асоциация е заявявала, че депортациите от Южна Корея към Китай са поради огъването на южнокорейското правителство под натиска на китайския режим. Според асоциацията случаите на внезапни зачестявания на депортации на практикуващи Фалун Гонг през последните години съвпадат във времето с посещения на китайски чиновници в страната.

В отговор на тези действия на Южна Корея 23-ма американски конгресмени изпращат писмо през август 2009 г., в което призовават Южна Корея „да не депортира практикуващи Фалун Гонг в Китай.“ Писмото посочва последователите на практиката като „една от най-брутално преследваните групи в света днес“.

Според ИЦФД в Китай има стотици хиляди практикуващи Фалун Гонг, затворени заради убежденията им, като в някои затворнически учреждения те представляват по-голямата част от затворниците.

По данни на ИЦФД досега има потвърдени 3400 смъртни случая на практикуващи Фалун Гонг в Китай вследствие на изтезания, като реалният брой вероятно е от порядъка на десетки хиляди.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!