Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Легендата за Пангу

Древните китайски митове разказват как е била създадена Вселената, произхода на човека, както и появата на културата. Те са част от наследството на пет хилядолетната китайска култура...

Един от тези митове например разказва историята за това, как е била създадена Земята. В миналото родителите разказвали на децата си, че Вселената е била създадена от Пангу.

Пангу държи Небето. Художник: Чен Чжичин/ Epoch Times

Дълго преди Вселената да бъде създадена тя представлявала едно голямо хаотично яйце. Именно от това яйце се родил Пангу. Той спал в яйцето в продължение на 18 хил. години. Когато се събудил, в яйцето било тъмно. Пангу протегнал крака и ръце и разбил черупката му. Светло и чисто Ян чи се издигнало и създало огромно синьо небе, а тежкото и тъмно Ин чи се спуснало ниско и създало Земята.

Докато Пангу стоял между Небето и Земята, ден след ден Небето се издигало все по-високо, а Земята ставала все по- плътна. Пангу растял и ставал все по-висок. Изминали още 18 хил. години до момента, в който Небето вече не можело да се издига повече нагоре, а Земята да слиза надолу. Пангу се превърнал в гигант, който държал Небето и Земята и не им позволявал да се върнат обратно в хаотичното си състояние.

По това време Пангу бил единственият човек между Небето и Земята. Състоянието на атмосферата копирала състоянието на емоциите му. Когато бил доволен, Небето било ясно, когато се ядосвал, времето ставало мрачно. Сълзите му носели дъжд, а въздишките му – силен вятър. Когато мигал – проблясвали светкавици, а когато хъркал, небето било раздирано от гръмотевици.

Изминали много години, Небето станало много високо, а Земята плътна. Пангу завършил мисията си и тялото му било превърнато в слънце, луна, звезди, гори, реки, растителност и т.н. Така той напълно посветил тялото си на бъдещите хора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!