Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dj Astrala от ZionLionz

В третата част от ексклузивното интервю със селекторите от ZionLionz Soundsystem, Dj Astrala пожела на читателите на Epoch Times, “Нека бъдат заредени с необятна сила, нека бъдат хармонични, нека бъдат добри! Нека бъдат здрави, както физически, така и съзнателно, защото доброто здраво съзнание отрупва дървото на живота с вкусни мисловни плодове!”...

Dj Astrala продължава да ни зарежда със своята вяра в добротата и хармонията между хората, след като това направиха K-Irie и Freakkita. Тази година по време на Spirit of Burgas видяхме Astrala на две сцени. Освен на „На тъмно” тя заби и на „MaxBass Stage” заедно с Dj Zion в последния ден на фестивала.

„ZionLionz Soundsystem – пионерите на реге сцената у нас” – това изказване вече се превърна в клише. Колко станаха годинките?
А: Годинките станаха седем, така, че вече свободно може да се каже, че ZionLionz преминаха първото обучение и навлизат в сериозните години на затвърждаване на позицията, която заемат. Ще става все по-трудно, но и все по-сладко в този нов етап на развитие, който предстои. Не съм сигурна, че изказването се е превърнало в клише, именно защото ние непрекъснато еволюираме в стремежа си да даваме все повече от себе си, да зареждаме хората и да изпълваме сърцата си. Да стимулираме съзнанието си и да запазим мястото си на БГ сцената. От тази гледна точка, изказването е по-скоро еталон, емблема и залсужена констатация :)

Това много ли е или е малко за България?
А: Седем години са доста в рамките на един човешки живот, защото са първите години, в които човек получава знание, те са първите години, които застъпват приоритетите и подхранват бъдещото развитие на индивида. Тъй че, ако подходим от тази страна, аз бих казала, че не са нито много, нито малко, а по-скоро важни и значими. Все пак ние се стремим да представляваме едно цяло същество, обединено от една сила и доверие.

Реге, рага, ска, дъб, дъбстеп, джангъл, денсхол, етно, пънк... Какво да добавим още, за да е пълен коктейлът?
А: Хехе, ами той  коктейлът винаги е изпълнен с емоции и страсти, а инак - като ги забъркаме всичките горепосочени се превръщаме във вихър, една музикална буря. Аз съм член на организацията от сравнително малко време и все още съм в процес на изучаване, съпоставяне, развиване и разбира се - стремеж към себеусъвършенстване. За мен лично има още доста смесици от различни стилове, които биха били прекрасно допълнение в чашата, от която пием музика. Защитавам изцяло тезата, че музиката подлежи на непрекъснато развитие и комуникация една с друга. Всеки, който усеща музиката, знае, че тя е адаптивна една с друга... за пример ще дам една банда от Аржентина - Butumbaba, която показва нагледно как, когато се съберат музикални хора могат да си поиграят добре със ска, реге, рок и дори по-твърди звучения, за да добавят нова краска върху платното на световната сцена. Глупаво е да мислим, че е уместно да се затваряме в определни стилови категории, при условие, че всички те могат да "говорят" изключително добре помежду си :)

Кой изпълнител(и) ти даде началния тласък към ямайската музика?
А: Тук, разбира се, ще си призная правдичката, че това беше Bob Marley! Първото ми докосване до тази култура беше преди много много време, когато мой приятел ме запали да послушам една реге компилацийка и от този момент насетне, Регето заживя в мен и не иска да си отива(хаха):) Естествено последователно с Bob Marley слушах и Capleton, Sizzla, Eek-a-Mouse, Burning Spear, Black Uhuru и т.н. Все музика, която ми е давала много любов, топлина и знание :)

Работили сте с много музиканти от Бългатия и чужбина – кой от тях ти е оставил специален спомен?
А: За мен това е артиста, който поканихме на последния Big Big Summer - Dr. Ring Ding. Той показа нагледно именно смесицата между културите, за която говорех по-горе. Не само музикално, но и глобално. Той успяваше да съчетава немския с френския... английския и ямайския в една страшно готина симбиоза, която подпали публиката.

Какви качества трябва да притежава според теб идеалния колега DJ?
А: Ау, това е доста тежък въпрос :) Идеалният колега DJ за мен трябва да е търпелив, толерантен и преди всичко - да усеща пулса на музиката като живо същество, сякаш се е долепил до човек и чува ритъма на сърцето му. Сещате се... сякаш можеш да усетиш движението на кръвта в тялото, както да усетиш движението на ритъма в теб самия :)

Ако можеш да си избереш един изпълнител от последните 100 години, с когото да излезеш на сцената, кой би бил той?
А: Това за мен ще бъде Nina Simone! Излишно ще е да коментирам повече, тъй като силата, която притежава тази жена, може да се усети страшно лесно, само когато гласът й докосне душата ти... другото е напразно рекламиране на нещо, което е твърде истинско, за да бъде на показ.

Регето проповядва разбирателство между хората и свобода на духа повече от 50 години. Какво означава това в 21-ви век, когато човешките права са нарушавани брутално на много места по света?
А: Това означава, че хората все още се борят с доброто и злото в себе си, но все по-често се обръщат към пътя на мъдростта, което може само да ме радва. Въпреки неразбирателствата, конфликтите на расова и етническа основа, аз мисля и вярвам, че светът ни върви в правилната посока и имам хиляди и хиляди примери, за да докажа тезата си. Не бива да си мислим, че това се случва само тук и сега, винаги е имало конфликти и винаги ще има, именно за да се разрешават тези конфликти е необходимо да се заслушваме в сърцата си, в силата на музиката, независимо дали тя е реге или друга... За да сме мирни и доволни от себе си на първо място е необходимо да сме щастливи и хармонични, а това става с добри преживявания и тежък път :)

Как се промени българската публиката през твоите очи за поледните години? Как реагира на позитивните вибрации?
А: Българската публика е една страшно вярна публика. Невероятно отдадена и пламенна. Аз си обяснявам този факт с българския темперамент, който е страшно бурен и динамичен. На позитивните вибрации реагира позитивно, както на негативните негативно (хаха). То си е простичко - ако си добър - вярвай, че ще получиш доброта, ако пък ли не - остави хората да си вървят по техния си път, без да се опитваш да промениш посоката им насила. Променила се е...инак...защото е станала по-единна и силна. Мисля, че България като цяло расте и събира сили във всяко едно отношение.

Какво би посъветвала организаторите на големи музикални събития в България?
А: Бих ги посъветвала да продължават да смесват стиловете, за да радват все повече и повече публиката, защото тя е жадна за новости. Публиката е някак си като дете, което иска още и още, за да се забавлява безспирно. Мисля, че организаторите на фестивали в БГ са задобрели особено много и вярвам в развитието им!

С какво зарадва феновете на Spirit of Burgas?
А: За "Спирита" бях подготвила класически реге хитове, много сладко и звучно реге, което те кара да танцуваш, изцяло зареден от настроението, което се влива в теб. Иначе пусках и доста дъб, доста лежерни и "отнесени" мелодийки :)

Какво слушаш напоследък?
А: Напоследък се стремя да обогатявам себе си с всякакъв тип музика, съвсем разностилово, но вярвам в правилна посока. Слушам много дъб и се опитвам да намирам нови и нови негови форми. За сега любим ми е френския дъб. Той говори много добре за себе си и да... също обичам и по-електронни басови неща, които ми дават много енергия :)

Какво правиш през свободното си време? Как се зареждаш?
А: Във свободното си време обожавам да рисувам, снимам и пиша! Правя бижута, преди моделирах от глина и т.н. Въобще по всякакъв начин се опитвам да отразявам действителността, пречупена през моята призма. Надявам се на хората да им се харесва и да им се струва прилично, хехе... но иначе не ми пука особено... правя го, за да развивам себе си и позитивната енергия в мен самата. Щастлива съм, когато седна пред платното, разбъркам терпентина и започвам да изразявам себе си върху покорната творба :) Обичам да прекарвам повече време сред природата, лятото на море... а зимата се отдавам на сноуборд, с който скоро се запознах, едва миналата година, но вече е станал неразривна част от мен и голяма амбиция. Зареждането с адреналин може да се достигне по много начини :) Дори с една любима партия шах... щастието ми нараства :)

Какво още би казала на читателите на Epoch Times?
А: Нека бъдат заредени с необятна сила, нека бъдат хармонични, нека бъдат добри! Нека бъдат здрави, както физически, така и съзнателно, защото доброто здраво съзнание отрупва дървото на живота с вкусни мисловни плодове! :)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!