Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лили ЧУ,Epoch Times

Китай: Лунните сладки за фестивала "Средата на есента"

Празникът „Средата на есента” е един от четирите най-важни празника в Китай. Той се празнува на 15-тия ден от осмият месец по китайският календар. По традиция на този ден, семейство и приятели се събират заедно, за да се полюбуват на ярката луна и да се насладят на лунните сладки, плодове и чай.


Лунните сладки символизират единството на семейството, пълнота, хармония и късмет. Първите лунни сладки са се появили в южните части на

3-годишно момченце се наслаждава на лунните сладки Снимка: Джейсън Уан / Epoch Times
Популярни лунни сладки в Китай. Снимка: Джейсън Уан / Epoch Times

Китай по време на династията Шан (1766 – 1122 пр. Хр.). Те представлявали сладки с тънки краища. По време на династията Хан (206 г. пр. Хр.) обичайни съставки в лунните сладки станали семената от сусам, пъпеш и гръцки орех.

В продължение на поколения, лунните сладки са се приготвяли от семена на пъпеш, орехи, паста от лотосови семена, червен боб и смокини.

С течение на времето лунните сладки също придобили регионалните особености на основните местни продукти и обичаи. Пекинските лунни сладки са с хрупкава кафява коричка, докато сладки в Суджоу са с няколко слоя. Лунните сладки в Гуанджоу са с дебела мека обвивка и разнообразен пълнеж. В Тайван се използва сладък картоф за пълнеж на лунните сладки.
В момента има стотици разновидности на празничните сладки, които се продават още месец преди празника „Средата на есента”. Дори има нови видове лунни сладки, например глазирани, които не изискват печене, но трябва да се съхраняват в замразено състояние, зеленчукови и плодови сладки, сладки с пълнеж от морска игла и риба перка и т.н.

Без значение от вида на лунните сладки, които хората употребяват, те се консумират с чай, който добре балансира тежката сладост. Китайският чай и лунните сладки се съчетават идеално.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!