Следвайте "Буднаера" в Телеграм

By Lily Choo (Epoch Times)

Фестивалът "Средата на есента" и "Лунната лейди"

Фестивалът „Средата на есента” е един от най-важните фестивали в Китай. Той се празнува на петнадесетия ден от осмия месец по китайския Лунен календар, когато Луната е обикновено най-пълна и ярка. Той се счита и за фестивал на реколтата, тъй като плодове, зеленчуци и зърно се събират по това време. В Китай има много красиви легенди за Луната. Историята на Чанг'e, Лунната лейди, е най-популярната...

The graceful moonlight and Chang'e. (Ziyou Huang/Epoch Times)

Преди много, много време живяла щастлива млада двойка в подножията на планината Кунлун. Мъжът се казвал Хоюи, а красивата му съпруга - Чанг'e. И двамата били много добродушни и състрадателни, и обичани от селяните.

Като награда за техния благотворителен живот, един ден, когато Бодхисатва преминавала наблизо, дала на Хоюи и Чанг'e еликсира на безсмъртието. Тя им казала, че еликсирът ще им даде вечен живот. Двамата много се зарадвали на наградата и решили да изпият еликсира заедно на 15-ия ден от осмия месец на Лунния календар, когато Луната е пълна и ярка.

Докато се радвали на този ден, девет лешояди полетели към небето и се превърнали в изгарящи слънца. Изведнъж десет слънца засветили в небето, жарещи яростно като изригващи вулкани. Дървета и трева изсъхнали. Земята се напукала и реките пресъхнали. Много хора загинали от глад и жажда.

Чанг'e се изплашила и поискала веднага да напусне Земята със съпруга си. Тя изпила половината от еликсира. Но протягайки ръката си към Хоюи с остатъка от еликсир, той паднал на земята и се разлял.

Макар и дълбоко опечален, Хоюи почерпил решимост от очите на страдащите хора. Той извадил своя червен лък с бели стрели и свалил деветте слънца едно след друго. Изведнъж времето захладяло. Проливни дъждове напълнили реките с вода, а земята и дървета се покрили със зеленина. Животът се възстановил както преди и човечеството било спасено.

Наскоро след това задействал и еликсирът. Чанг'e усетила как се издига към небето. Тя решила да живее на Луната, защото е най-близо до Земята.

Хоюи гледал с тъга как Чанг'e лети към Луната. Той извикал името й, гледайки Луната, която станала много кръгла и ярка. Хоюи поставил в двора си храна, която Чанг'e обичала, както и тамян, за да изрази любовта си към Чанг'e.

Въпреки, че Чанг'e живее на Луната, сърцето й си останало в света на смъртните. Тя не забравила дълбоката си любов към Хоюи. Години по-късно, много хора се присъединили към Хоюи, за да изпращат благословии на Чанг'e всяка година, на петнадесетия ден от осмия месец по китайския Лунен календар.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!