Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Еко-ориентиран дизайн на къща

Около беглишкия огън Шейн Ръсел разказва с ентусиазъм и в детайли за своя български  проект – екологична къща всред природата, разположена на няколко  километра от Южното Черноморие. Той е от ирландско-белгийски произход, 25-годишен архитект, следвал архитектура в Artesis hogeschool в Антверпен.

Разкажи ни за работата си в България и проектa „екологична фамилна къща”?

Шейн: Целта на проекта ни е тясна връзка между германските екологични техники за изграждане на скелет от дървен материал и характерния за България архитектурен стил. Ние сме малка семейна компания и аз работя върху частта, свързана с дизайна. В северозападна Европа този тип дървен скелет на семейна къща е предимно с фабрично производство и ние проектирахме сградата със съзнанието за евентуално фабрично производство в бъдещето.

Първият прототип ще бъде готов тази година, а вторият през идната. През това  време сградата ще бъде налична за серийно фабрично производство. В миналото семейният ни бизнес е бил ангажиран в разработването и на други продукти от дървен материал, но това е първият ни опит в изграждането на семейна къща.

Първи прототип при изграждането му (снимка: Шейн Ръсел) 

Значи в работния процес вие извършвате всички етапи, като се започне от проектирането до финализирането на къщата, включително обработка на дървесина, метал и други материали.

Шейн: Това беше нещо, което изискваше много активно участие, и трябваше да предприемем този подход, тъй като сме ангажирани в проектирането на продукта. Този тип сгради не са широко разпространени в България, така че ние произведохме голяма част от компонентите сами. Например закупихме дъбова дървесина буквално като трупи от гората.

Подбиране на дървени трупи за строителство (снимка: Шейн Ръсел

Донесохме работилница, приспособена в камион от Белгия, като камионът е оборудван с всички необходими машини и съоръжения за обработка на дървесина и метал. Нагласата ни е да правим всичко сами и когато харесаме някоя техника, то тогава обмисляме нейното подизпълнение. Този активен подход ни дава възможност да изгладим всякакви промени в дизайна, които могат да бъдат изискани в светлината на практическия опит.

Екипът ни се състои от баща ми Пол, братята ми Коуб и Дарах, и мен. Владеем множество занаяти и имаме опит в области, вариращи от моделиране и дизайн, разработване на продукти, електротехника, до техники за обработка на дървесина и метал. Това са наистина екипни усилия.

Къщата е проектирана в типичен български етно стил? Консултирахте ли се с български архитекти относно дизайна и защо собствениците на къщата са избрали точно този архитектурен стил?

Шейн: Всъщност на баща ми, Пол, първи му хрумна идеята къщата да е в български народен архитектурен стил. Оказа се, че той е доста подходящ за адаптиране към екологичната техника за дървен скелет. По причини, свързани с изваждането на разрешителни, и за да подсигурим, че отговаряме на местните разпоредби, беше необходимо да ползваме услугите на български архитект.

Като компания, всеки един от нас има принос в дизайна, а моята част от работата се състои в събиране на всички идеи и създаване на финална концепция. Обсъждам повечето ключови въпроси с баща ми, така че той има голямо влияние. Къщата беше изцяло проектирана като 3d модел, което позволява да бъде тествана виртуално и да бъдат отстранени неизправностите.
Къщите са продадени на зелено, така че клиентите нямат принос в дизайна. Те просто избират модел къща, който им харесва, по същия начин както биха избрали модел кола. Този подход на производство ще доведе до много по-евтино предлагане на къщите в бъдеще.

През последните 10 години в България на мода бяха къщи в стил „мутро- барок” и бяха изградени огромни хотели тип „сватбена торта” върху черноморската плажна ивица. Какъв е твоят коментар?

Шейн: Предполагам, че е въпрос на пари. Хората обикновено строят до максимално позволената гъстота, използвайки най-евтините техники за строителство, и правят това колкото се може по-бързо по финансови причини. Спекулациите със земя и последвалите от това цени доведоха до развитието на комплекси с висока гъстота. Същото количество помещения можеха да са всред гората, с много по-малко въздействие. Този въпрос изисква принос от страна на общините под форма, която липсваше в онзи етап на развитие на българската политика. Надявам се с времето, когато финансовата криза приключи и строителството  започне отново, хората да изберат представители, които са научили уроците и работят по един по-устойчив начин.

Харесва ли ти в България? Кое според теб е най-интересната и забавна черта у българите?

Шейн: През последните няколко години станах голям любител на България и с нетърпение очаквам да бъда по-близо до народа й с подобрението на българския ми език.
Най-странното нещо, което намирам у българите, е тяхната толерантност. Не съм сигурен защо е така. Когато погледнеш Гърция, хората ще излязат на улицата при най-малкото нещо. Надявам се младите българи да се научат да „сритват“  политиците си по-силно и да го правят по-често.

Хареса ли ти на Беглика Фест 2011?

Шейн: Много, това беше не само страхотен фестивал с много приятни хора, а и  първото ми посещение в живописната беглишка гора. Какво невероятно място! В България има толкова много фантастични места. Жалко, че толкова много хора посещават България и всички отиват в Слънчев  бряг.

Изометрична перспектива (снимка: Шейн Ръсел)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!