Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Quincy Yu (Epoch Times)

Дъщерята на сляп китайски адвокат лишена от училище

На 1 септември, когато много първокласници в Китай се вълнуваха от първия си ден в училище, шестгодишната дъщеря на слепия адвокат на човешките права Чен Гуанченг (Chen Guangcheng) трябваше да си остане у дома, защото родителите й са под домашен арест...

В съобщение в Twitter правозащитната активистка Лиу Шаша (Liu Shasha) разказва за посещението си в с. Донгшигу (Dongshigu), родното място на Чен, в края на август. По думите й адвокатът и семейството му са все още под домашен арест, а властите били поставили ограждения около селото, за да възпрепятстват достъпа на външни хора. Тя публикува всяка своя стъпка в Twitter, в случай че се натъкне на някаква опасност.

Китайският адвокат на човешките права Чен Гуанченг със съпругата и дъщеря си пред дома им в с. Донгшигу на 28 март 2005 г. Чен прекарва над 4 години в затвора заради повдигането на обвинение срещу чиновници по семейно планиране от провинция Шандонг в принуждаване на поне 7000 жени да се подложат на стерилизация или късни аборти. (AFP/Getty Images)

Въпреки предишните твърдения на властите за проблем с регистрационните документи на дъщерята на адвокат Чен, необходими за записване в учебно заведение, след разговор с директора на местното Бюро по образованието Лиу е получила уверения от него, че детето отговаря на изискванията за прием в училище и той ще подсигури неговия нормален старт на учебната година.

Чен спечели световно признание за разобличаването на принудителните аборти и стерилизации, които са част от политиката на китайския режим за „едно дете“. Заради дейността си е осъден на над 4 години затвор и е подлаган на многократни изтезания. След освобождаването му на 9 септември 2010 г. той е поставен под домашен арест и изолиран от останалия свят.

През юни базираната в САЩ асоциация China Aid публикува писмо от съпругата на Чен, Юан Уейджинг (Yuan Weijing), описващо продължителните побои над нея и Чен и тормоза над цялото семейство, попаднало в ръцете на местните власти.

Президентът на асоциацията China Aid, Боб Фу (Bob Fu), цитира източник, според когото наскоро Чен отново е бил подложен на жесток побой.

Според г-жа Пърл от Нанджинг (Nanjing), член на групата загрижени за Чен активисти, положението на семейството се е влошило, откакто местните власти са започнали строежа на къща близо до дома на адвоката. Тя заяви, че заедно с други активисти ще продължат да наблюдават развитието на случая.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!