Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Херберт фон Караян

„Вероятно най-известният диригент в света и една от най-могъщите фигури на класическата музика.”, пише Ню Йорк Таймс за австрийския диригент Караян. През 60-годишната си кариера той се изкачва на подиума на концертни зали и оперни театри по света около 3300 пъти, оставяйки огромно наследство от видео и аудио записи със своята уникална виртуознаст ...

Херберт фон Караян е роден през 1908 г. в буржоазно семейство на музиканти в Залцбург, чиито  корени са с гръцки и славянски произход. Завършва залцбургската консерватория със специалност пиано, като се дипломира с Първи клавирен концерт на Панчо Владигеров. Продължава образованието си във Виенската музикална академия.

През 1929 г. Караян дебютира като диригент, през 1934 г. за първи път дирижира Виенската филхармония, а през 1948 г. е диригент на фестивала в Залцбург. През  следващата година дебютира в Ла Скала със „Сватбата на Фигаро”, а шест години по-късно поставя „Лучия ди Ламермут” с Мария Калас на италианската сцена. През 1967 г. създава Залцбургския великденски фестивал.

Истински виртуоз с диригентска палка, Караян е притежвал уникалната способност да изтръгва от оркестрите неповторим, емблематичен и грандиозен звук. Никога не е губил времето си в празни приказки, особенно на репитиция, и винаги се е обръщал към всички на „Вие”.

Караян допринася значително за придобиване на неподражаем стил на звучене на Берлинската филхармония, дължащ се на факта, че оркестърът никога не се носи по течението, а отстоява традицията на добре подбрани изненади. Берлинската филхармония е голямата любов на световноизвестния диригент, която той дирижира почти до края на живота си, когато страда от тежко заболяване на гръбначния стълб и дирижира облегнат, полуседнал и не говори за болестта си.

Караян е работил  с български изпълнители като Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Антон Дяков, Анна Томова-Синтова и хорът на Софийската национална опера.

„Реквием” от Верди, записан през 1984 г. е с участието на Анна Томова-Синтова и хорът на Националната опера. Партнират им Агнес Балца, Хосе Карерас, Жозе ван Дам и хорът на Виенската опера.

Застъпник на идеята за масово поднасяне на музиката в достъпен вид, през 1981 г. Караян представя първото CD на публиката с думите „грамофонната плоча на бъдещето”. Той е диригентът с най-много записи, на практика почти целият му репертоар.

Освен към музиката, Караян е изпитвал страст към бързите коли, летенето (притежавал е 6 самолета), а с ветроходство се занимавал още като момче (притежавал е 7 яхти).

Дъщеря му, джаз-изпълнителката Арабел Караян, от години живее в България и твори заедно с български реге, фънк, рок и фолклор музиканти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!