Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По материали на Tang Yin, Sound of Hope Radio (със съкращения)

Смъртни заплахи за адвокат, защитавал жертви на изземвания на земя

Адвокат от източната китайска провинция Шандонг (Shandong) е станал жертва на отмъщение на местните власти след като поема случай срещу незаконните изземвания на обработваеми земи...

Шу Шянгшин (Shu Xiangxin), ръководител на адвокатска кантора „Шуджоу“ (Xuzhou) в гр. Джинан (Jinan), провинция Шандонг, разказа в интервю за радио Sound of Hope как чиновници на малък окръг са заплашвали него и семейството му със смърт и са отнели лиценза му, след като той отказал рушветите им.

Четирима главорези с цигари нахлуват в адвокатското бюро на Шу на 1 април. (Снимка: предоставена от Шу Шянгшин)
Камерите за наблюдение в офиса на Шу записват как четиримата мъже нападат един от адвокатите на 1 април. (Снимка: предоставена от Шу Шянгшин)
Текстово съобщение до адв. Шу Шянгжин от 3 април 2011 г., което гласи: "Ще загубиш работата си до 15 дни и ще разбереш какво е да живееш в страх." (Снимка: предоставена от Шу Шянгшин)

Адвокат Шу завежда дело през март срещу партийния секретар на окръг Гуан (Guan) от името на двама жители на с. Джангиджуанг (Zhangyizhuang). Местните власти били иззели над 33 акра обработваема земя без никакви легални процедури. Селяните отказали да предадат земята, само за да открият, че посевите им са унищожени от багери.

В края на март Шу получава парично предложение от директора на окръг Гуан и този на Бюрото по законодателните въпроси в замяна на неговото прекратяване на договора с ищците. Шу отказва.

Четири дни по-късно онлайн съобщение, публикувано със съгласието на Шу, обвинява партийния секретар на окръг Гуан в незаконно изземване на обработваема земя.

Следват посещение на четирима главорези в кантората на Шу и нападение над негови колеги, телефонни смъртни заплахи към семейството на адвоката и множество онлайн нападки, обиди и сплашвания към Шу от страна на платените партийни коментатори в мрежата.

От реакцията на властите пострадва и кантората на Шу – фирменият му уебсайт е спрян, срещу него е предприето разследване, а лицензът му е отнет.

Клиентите на Шу обаче успяват да проведат успешни преговори с местните власти да задържат земята си.

Случаят предизвика широк обществен отзвук в региона и много други селяни отиват при Шу в търсене на правна помощ.

По-висшестоящите власти в провинция Шандонг обаче също са алармирани. На 8 юни Шу е отведен на разпит от Бюрото по обществена сигурност на Джинан. Полицията изземва цялата документация от офиса му, като на практика спира адвокатската му дейност. Междувременно изземванията на обработваеми земи от властите на окръг Гуан продължават на други места.

Шу е изпратил писмо до местните власти с молба за компромис, надявайки се да си върне лиценза.

Според репортаж на китайското Министерство на земите и ресурсите само за първата четвъртина на 2011 г. има приблизително 10 000 случая на нелегални изземвания на земя от местни правителствени чиновници.

Изтъкнатият китайски икономист и коментатор Хе Чинглян (He Qinglian) пише в блога си през декември 2010 г., че никога в историята китайските фермери не са били в такова уязвимо положение спрямо местните власти. Той нарича фермерите, които не са в състояние да защитят земите си, „златната гъска“ на местните власти, мобилизиращи срещу тях полиция и гангстери.

По данни на Министерството на земите и ресурсите приходите от продажбите на земя за 2010 г. са около 410 млрд. щ. д. и възлизат на 7,3% от китайския БВП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!