Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Китайски курабийки не се развалят 8 години?

Традиционните китайски курабийки „юебин” („лунни курабийки”), качеството, на които беше повод за множество скандали, отново са в центъра на вниманието в Китай. На 2 септември, жена от град Чунцин, намерила в килера си няколко такива десерта забравени от преди 8 години. Странното било, че годините по никакъв начин не повлияли на външния вид на тестените изделия, които дори били  запазили мекотата си...

Жителката на град Чунцин Ло Цуйжун, показва курабийките "юебин", добре съхранени след осем годишен престой в килера й. Снимка: Чунцин монинг

Според съобщение в изданието „Чунцин монинг”, „лунните курабийки” направени в домашни условия се съхраняват максимум 8 дена, след което започват да мухлясват и изсъхват.

Курабийките от килера на г-жа Ло Цуйжун били опаковани херметически и притежавали всички необходими маркировки, включително и съответният стандарт за качество, дата на производството им била 2 септември 2003 година. Въпреки многото години, те не само били запазили външният си вид и блясък, а дори и мекостта си, сякаш току що са извадени от фурната, но без да са горещи.

В статията се цитира мнението на експерт, който обяснява, че този ефект може да се постигне само с наличието на голямо количество консерванти, антисептични средства и други химически добавки.

Преди 8 години китайските производители не са се скъпели на химически добавки, за да подобрят в традиционния китайски продукт аромата, вкуса и привлекателния външен вид.

През тези години химическата промишленост в Китай показа бурно развитие, както и Интернет. В последно време в мрежата все по-често се съобщава за многобройни проблеми с качеството на хранителните продукти, свързани не само с добавеното в тях голямо количество позволени химически добавки, но дори и на забранени за употреба в малки количества химически препарати.

По-рано китайските медии съобщиха, че в курабийките „юебин”, произведени в Китай са били открити 27 вида химически добавки.

Тази година, 33 страни забраниха вноса на „лунните курабийки” от Китай, който започва всяка година по време на Есенния фестивал.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!