Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сурууаха: Животът на едно от изгубените племена на Амазонка

Известен само на малцина учени и държавни служители, начинът на живот на древното племе Сурууаха  вече може да бъде видян от всеки…

Дълбоко в Бразилската джунгла, в близост до границата с Перу, от хилядолетия живеят Сурууаха – древно племе на Амазонка. След дълги преговори и подготовка журналистът на 7News Тим Нуунан и писателят Пол Рафаел са допуснати да навлязат в забранената територия на племето Сурууаха. Те правят уникален репортаж за начина на живот на хората от племето на Амазонка, нещо известно само на малцина до сега.

Сурууаха продължават да живеят така, както са живели преди хиляди години. Затворени за външния свят, появата на чужди хора предизвиква тревога и усещане за заплаха. Тези емоции обаче бързо са преодолени и това позволява да видим Сурууаха такива, каквито са.

Изследователите разказват, че само 155 души от племето Сурууаха са останали. Сурууаха смятат себе си за най-перфектната раса на света, а съществуването им е идеалистично. Те нямат вожд и всеки мъж трябва да заслужи уважение като докаже, че е добър ловец. Силата на младите ловци са изпитвани чрез борба.

Средната продължителност на живот в племето Сурууаха е 35 години. Това не се дължи на болести, а на странен самоубийствен култ. Хората от племето обясняват практиката с думите, че по този начин се събират с близките си в отвъдното.

Друг ритуал, който се изпълнява всяка вечер дори и от децата, е вдишването на наркотик, наречен „кумати“, вярвайки, че това ще отвори вратата към отвъдния свят. Но това не е последната зла практика, прилагана от Сурууаха. Те насърчават убийството на деца, родени с недъзи, и то по изключително жестоки начини. Сурууаха оставят малките беззащитни бебета в джунглата, за да бъдат изядени от диви животни, или ги погребват живи.

Затворени за външния свят, Сурууаха са запазили начина си на живот от хилядолетия, без да могат да си дадат отговори на редица въпроси…

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!