Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Фабрикувани данни за ИПЦ

Китайски провинции и автономни райони пуснаха наскоро своите "Полу-годишни доклади с икономически данни." Резултатите показват, че в около 30 провинции ръстът на доходите расте, надминавайки увеличението на индекса на потребителските цени. Много хора смятат, че тези цифри не будят доверие...

На 3 август China Economic Times публикува Икономическите данни за първото полугодие на 2011г. 29 провинции показват растеж на доходите от над 10%, а темповете на растеж на всички 31 провинции надхвърлят увеличението на индекса на потребителските цени.

Доклада на China Economic Times показва, че ръстът на индекса на потребителските цени в Китай за първото полугодие на 2011 г. е 5.4%, а темповете на растеж на доходите е почти два пъти по-висок от ръста на индекса на потребителските цени. Затова хората наричат тези цифри измислени.

Икономическият коментатор Као'ан Джуши изрази мнение, че Китайската комунистическа партия (ККП) фалшифицира индекса на потребителските цени вече много години. Той каза, че когато икономиката не показва явен растеж, откъде е дошъл растежът на доходите?

Као'ан Джуши: "Когато ККП (обяви) икономически ръст от 10%, видяхме, че доходите на китайския народ ранкват все още под първите 100 страни в света. Това показва, че данните на ККП са фалшиви и не може да им се вярва. Трябва да погледнем реалния растеж на заплатите на градските жители. Когато няма явни повишения на заплатите, налице е много слаба основа за растеж на доходите. ККП обяви ръст на доходите от 10%, надминавайки растежа на индекса на потребителските цени. Това всъщност е лъжа."

Вътрешни лица в китайското Национално статистическо бюро разкриха, че не съществуват точни изчисления за скоростта на растеж на доходите след изваждане процента на инфлация, "тъй като цифрите не изглеждаха добре, затова и не бяха публикувани."

Китайският икономист с псевдоним Джейсън каза за NTD, че съгласно статистическита данни през последните 10 години растежът на доходите на 80% от китайския народ е много бавен, или дори напълно липсва. Въпреки това, ръстът на средния доход се увеличава с много бързи темпове.

Джейсън (икономически коментатор): "Начинът, по който (ККП) изчислява средната стойност е проблематично само по себе си. Например, на колко хора заплата е насарнала с 10%? Ако може да получите фигура като тази, тогава ще бъде смислено."

Управител на фабрика в Шенжен, г-н Уан заяви, че той не е получил увеличение на заплатата тази година. Той каза, че цените на стоките са се увеличили много, а наемът му се е удвоил. Чувства се под голям натиск от инфлацията.

Г-н Уанг: "(Заплатата ми) се увеличи малко миналата година; тази година все още няма увеличение. Всеки път (увеличението) е по-малко от 5%."

Служителката г-ца Джу в Шенжен каза за NTD, че е работила в една и съща фирма в продължение на десет години, и не е получавала увеличение на заплатата вече няколко години. Наемът й постоянно нараства, но не и нейната заплата.

Проф. Дуан Шаозе от Пекинския педагогически институт счита, че правителството трябва да се грижим повече за подобряване живота на работниците с ниски доходи. Дори ако средният ръст на доходите надмине увеличението на индекса на потребителските цени, това означава много малко за хората с ниски доходи.

Дуан Шаозе: "Може да има много хора с ниски доходи! Парите на данъкоплатците не трябва да се използва за субсидиране на богатите, трябва да бъдат използвани за субсидиране на бедните. Трябва да се увеличи минималната субсидия за живот на бедните, като въвеждането на 12 години задължително образование, или всеобщо основно здравеопазване."

Това от което се интересуват проф. Дуан и неговите студенти не е "растежа на доходите да надмине увеличението на индекса на потребителските цени." Те се тревожат за хората с ниски доходи, и дали те ще са най-силно засегнатите от инфлацията.

NTD репортери Liang Xin, Tang Rui и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!