Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: 40000те водни бомби на Китай

Китай има най-много язовири в света. Но сега повече от половината от язовирите им са в опасно състояние.

Много порутени язовири са като кофи с вода върху главите на хората, превръщайки се в унищожителен риск за местните области.

По време на срещи неотдавна Китайската комунистическа партия (ККП) каза, че ще увеличи инвестициите в опазването на водите, за да се разрешат всички въпроси по безопасността.

Но експертите подчертават, че тези водоеми са се превърнали в обезпокояващи бомби със зъкъснител, и проблемът ще се запази.

China Economic Weekly съобщи, че в последните 50-70 години ККП завърши изграждането на най-големия брой язовири в света като част от "Големия скок напред". Тогава са били построени повечето от съществуващите 87 000 язовира.

По това време нивото на технологиите е било доста ограничено, и е липсвала необходимата поддръжка. Това, заедно с десетилетията на използване поставят до 40 000 (повече от половината) от язовирите в опасно положение. В доклада се казва, че по-голямата част от тези 40 хиляди язовири са пръснати в горното течение на селските райони и в някои градове и окръзи.

Статистиките показват, че те обхващат 179 градове и 285 окръга със съотношение 25,4% от всички градове и 16,7% от всички окръзи. Веднъж язовирните стени на тези опасни водоеми срутят ли се, това ще доведе до унищожението на верига от градове и градчета.

Хидро експертът Уанг Уейлуо каза, че поради системната корупция на властите, и липсата на инжинерингов качествен контрол и финансовия надзор, действията на властите не са постигнали желания ефект.

Уанг Уейлуо (хидро експерт): "Преди 35 г., те направиха разследване и стигнаха до заключението, че 25% от язовирите са били дефектни. ККП започна да инвестира много пари в язовирите. Въпреки това, след десетилетия делът на дефектни язовири стана почти 50%. Тоест, колкото повече инвестиции се правеха от властите, толкова повече язовири приключваха в критично състояние."

China Economic Weekly съобщи, че това е първият път, когато Министерството на водните ресурси е било издигнано до най-високото ниво на среща по контрол на наводненията. В доклада се казва, че ККП е твърдо решена да премахне всички съществуващи проблеми по безопасността на язовирите в следващите 5 г.

Уанг Уейлуо: "В едно десетилетие властите ще хвърлят още четири трилиона юана за опазване на водните ресурси. В рамките на три години те искат да решат всички проблеми на китайските реки и езера. Какви високопарни приказки! Това не е нищо друго освен пропаганда. Явно е, че този проблем е станал сериозен."

Уанг Уейлуо обясни, че в западните страни язовирите се отстраняват след изтичане на годността им, и реките се връщат към първоначалното им състояние, но за китайските язовири това не е така.

Уанг Уейлуо: "Защо няма начин ли? Защото проблемите с почвената ерозия на Китай са така сериозни, че всички язовири са пълни с пясък. Така че, когато се отстрани стената на язовира, утайката ще се отмие в реките и това ще предизвика наводнение. Следователно, те не могат да си позволят да премахнат язовирите. Вместо това, разходите трябва да продължават, за да ги поддържат, наливайки много пари без много функционалност. При планиране на тези проекти, властите не са отчитали тези проблеми."

Проф. Ай Наншан, от катедрата по Околна среда и Инженеринг към Сичуанския университет, каза, че тези опасни язовири са трудни "химически бомби."

Проф. Ай Наншан: "Утайката, изпълнила язовира, не е обикновена тиня; тя е замърсена. Дори ако искате да бракувате и разрушите язовирите, утайката ще се изхвърли по течението заедно със замърсителите. Така че може да ги наречете "химически бомби". Тези опасни язовири са трудни за демонтиране. Те повече не носят никакви ползи, но ремонтът и поддръжката им струват толкова много. Откъде идват тези пари?"

На много места в Китай местните фискална разходи не покриват свързаните с язовирите разходи. Следователно, дори ако всички опасни язовири са подсилени, те си остават без адекватно управление и защита. В следващите 3 до 5 г. или дори по-малко, Китай може да се сблъска с още един кръг от проблеми със своите "опасни язовири"."

NTD репортери Liang Xin, Shang Yan and Wang Mingyu.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!