Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Авиошоу посветено на 100 години български ВВС

Международният авиационен фестивал БИАФ 2011 „Небе за всички” е най-голямото авиосъбитие в България, което ще се проведе този уикенд, 2-4 септември на летище Крумово до Пловдив...

Програмата и за двата дни е еднаква и включва научно-практическа конференция на тема „Минало, настояще и бъдеще на българската авиация”, развлекателни полети, полет на МИ-17 с националния флаг, изобразяване на цветовете на националния трибагреник от три броя самолети от леката авиация, скокове на парашутисти с националния флаг, изпълнения на разузнаване и целеуказване, десантираща група, стоварване на командоси по способа „бързо въже” за подготовка на пострадалия екипаж за евакуация.

„Създаването на военната авиация е последвано от създаване на парашута като спасително средство за спасяване живота на пилотите и летците, изпаднали в бедствие при аварии и попадения на вражески сили.” -  разказва за ЕВ полк. Васил Атанасов - бивш командир на Силите за специални операции на Българската армия. 

“Впоследствие се създават и първите парашутни поделения в армиите на Германия, Англия, САЩ и Русия, които се прехвърлят в тила на противника със самолет. В България за първи път е извършен парашутен скок на Божурище през 1925 г.”, допълни полк. Атанасов.

За авиошоуто в Крумово той сподели: „Ежегодното авиошоу в Крумово е място, където не само могат да се видят новата техника и умения на съвременните пилоти и летци, но събитието служи и като среща на ветерани, пенсионирани военни и летци и почитатели на авиацията.”

Зрителите ще могат да проследят демонстрации на ВВС на Швеция, Германия и САЩ. Очакваният брой на посетители е 10 000 граждани.

Пълната програма на фестивала може да се намери тук

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!