Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Китай ЗН: Шпиони сред висши китайски служители

Майор-генерал Джин Инан от китайския Национален институт за стратегическа отбрана разкри в наскоро публикувана реч за случаи на висши служители от Китайската комунистическа партия (ККП), продаващи информация на чужди държави. Той съобщи новината, че няколко висши служтели са били уволнени заради чуждестранно шпионство. Според анализатори разкритията на Джин за случаите на таен шпионаж показват, че служителите на ККП нямат вяра в бъдещето...

Джин изреди служители на ККП, уволнени заради подозрения в шпионаж, и описа подробностите. По думите му властите не могат да осъдят някои от тях и са заявили пред обществеността, че става дума за "финансови проблеми", означаващо, че ККП се страхува да изложи истината за тях.

Видеото с речта на Джин бе широко разпространено онлайн.

На Tudou.com това видео бе изтрито от китайските власти, но на Youtube.com то може да се види все още (29.08).

Джин заяви, че Тонг Данинг, бивш директор на Фондацията за социално осигуряване, е бил екзекутиран през 2006 г. за предоставяне информация на Тайван относно регулирането на обменния курс на юана, което помага на Тайван да спести 200 млрд. тайвански долара.

Цай Шяохонг, син на бившия министър на правосъдието, Цай Ченг, е предоставял информация на Обединеното кралство като генерален секретар на китайския Офис за свръзка в Хонконг. Цай бе арестуван през 2003 г. и тайно осъден на 15 години. Джин разкри и един "голям скандал" – случаят на Ли Бин, дипломатически пратеник на Корейския п-в. Ли Бин става южнокорейски шпионин, докато е китайски посланик в Южна Корея. След завръщането си в Китай той става специален пратеник по въпросите за Корейския п-в и продължава да предоставя информация на Южна Корея.

Според Джин шпионската дейност на Ли е поставяла ККП "често в пасивна позиция" по време на шестстранните преговори по ядрените въпроси. Китайските власти са били крайно раздразнени, но не са могли да го накажат твърде сурово.

Джин заяви: "Това е нашият (на китайските власти) голям скандал. Ли Бин получи лека присъда – 7-8 години затвор. Защо? За да се спаси имиджа на ККП. На коя държава в света посланникът ще стане шпионин на друга държава? Само на Китай."

Канг Ришин, генерален директор и секретар на ККП в Организацията за ядрена индустрия, бе осъден през 2010 г. Канг бе и член на Централния комитет на ККП и на комисията. Според Джин провалът на Канг е бил заради продаваната от него ядрена информация на чуждото разузнаване. За да предпази имиджа си, ККП е могла да каже само, че Канг има финансови проблеми.

Джин спомена и няколко чувствителни случая на шпионаж, свързани с китайската армия. Deutsche Welle цитира анализатори да казват, че Джин е разкрил шпионаж, свързан с много високопоставени чиновници, укриван задълго и включващ строго секретна информация.

Това бе определено като "шокиращо". То разкрива, че служителите на ККП "нямат вяра" в бъдещето. През последните години, с пробуждането на китайския народ, ККП е изправена пред безпрецедентна управленческа криза, а бягствата на китайските чиновници се засилват.

През септември 2009 г. China News съобщи, че над 4000 служители на ККП са забягнали от континентален Китай, отнасяйки със себе си около 50 млрд. щ.д. Нетизени коментират, че тези служители са разумни и знаят, че за ККП няма надежда и трябва сами да се направят изводите.

Чен Йонглин, бивш дипломат от китайското консулство в Сидни, Австралия, забягна от консулството през 2005 г. Той призова китайските служители и народ да се спасяват, като се оттеглят от ККП. Хао Фенгджун, бивш служител на Управление 610 в Бюрото за национална сигурност на Тянжин, забягна за Австралия с голям брой поверителни документи относно преследването на практикуващите Фалун Дафа от ККП. Като вътрешен човек от Управление 610 той разкри как ККП използва тази специална организация, за да преследва практикуващите Фалун Дафа. Тези факти шокираха хора от всички сфери на живота.

През 2009 г. Ли Фенгджи, бивш офицер от чуждото разузнаване на китайското Министерство за държавна сигурност, тогава живеещ в САЩ, направи публично изявление пред Китайското посолство, като лично се оттегли от ККП и прочете заявлението на баща си за оттегляне от партията.

NTD репортери Li Qian и Zhou Xinyi

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!