Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Wikileaks: Китайските власти прикриват реалното ниво на замърсяване в страната

Известният със своите скандални разкрития сайт Wikileaks  разсекрети поредното комюнике на американски дипломати. В него се казва, че китайското правителство значително занижава данните за замърсяване на въздуха в страната...

Съобщението на американското консулство в провинция Гуандонг датира от 2006 година. Американски дипломат пише, че нивото на замърсяване на въздуха в Китай е далеч по-сериозно от съобщеното в Пекин. 

Като особено опасни в доклада се споменават малки частици в замърсеният въздух, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове, откъдето практически е невъзможно да бъдат премахнати.

Този вид замърсяване (малките частици) по това време в Гуанджоу е надвишавало 5-10 пъти установените от Световната здравна организация норми. Всеки трети жител на Китай живее в условия на силно замърсен въздух.

В комюникето също се споменава, че властите умишлено не оповестяват индекса на замърсеност в страната , тъй като това се явява „политическа пречка” и подобни данни могат да хвърлят сянка върху ефективността на управляващата комунистическа партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!