Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Helena Zhu (Epoch Times)

Китай обмисля легализиране на нелегалните задържания

От години Китайската комунистическа партия (ККП) отвлича проблемни адвокати, дисиденти и активисти, и ги задържа на тайни места, без да уведоми никого. Това е незаконен процес, осъден от международните наблюдатели и провеждан тайно в Китай. Нова промяна в наказателния закон може да направи този процес легален.

Предложените поправки в законите за наблюдение над гражданите ще позволят на полицията да задържа заподозрените на секретни места до 6 месеца в случаи на тероризъм, корупция в големи размери или „национална сигурност“. Последният термин често е интерпретиран по нетрадиционни начини от китайските сили за сигурност и може да включва поддържането и изразяването на политически или религиозни убеждения, които партията определя като опасни.

Група протестиращи, включително и организация за защита на адвокатите, призовават за освобождаването на адвоката по човешките права Гао Джишенг (на плаката) в Хонконг, 17 юни 2009 г. Гао бе подложен на многократни отвличания от силите за сигурност и местонахождението му е неизвестно. (Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Заподозрените могат да бъдат задържани без уведомяване на техните семейства или адвокати с цел „подсигуряване на по-добро разследване“, съобщи държавното издание Legal Daily.

Пекин е свикнал с тайното задържане на дисиденти в явен опит за смълчаването им. Изтъкнатият китайски творец и активист Ай Уейуей, който бе осъден на затвор за почти три месеца, е най-яркият пример. Той изчезна преди повдигането на каквито и да било обвинения срещу него.

Адвокатът на човешките права Гао Джишенг бе осъден през декември 2006 г. за подриване на държавната власт, като присъдата му бе намалена на 5 години пробация. Оттогава той е подлаган на многократни отвличания от държавна сигурност, последното от които – през април 2010 г. Местонахождението му остава неизвестно.

Докато режимът твърди, че поправките са част от положителни правни реформи, правозащитни организации се опасяват, че властите ще одобрят една нелегална практика, вече прилагана от полицията, съобщи Radio Free Asia.

Понастоящем китайските закони вече позволяват задържането на заподозрените под домашен арест, но предложените промени ще позволят преместването им на места, различни от „обичайния център за задържане или полицейския участък“.

Според Лиу Шяоюан (Liu Xiaoyuan), правен активист и адвокат на Ай Уейуей, дори промените да бъдат въведени, следва да бъдат уведомявани поне семействата на задържаните. По думите му, в противен случай подобна клауза на практика би легализирала принудителните изчезвания и би създала вероятност от изтезания и малтретиране.

Предложените промени в наказателното право ще бъдат разгледани през март 2012 г. на годишната сесия на Народния конгрес, най-висшият държавен орган и единствената законодателна инстанция в комунистически Китай. Резултатът от това заседание обаче може да бъде решен от партийните чиновници преждевременно.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!