Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Изменения на китайския наказателния закон

Постоянният комитет на Националния народен конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) наскоро счете за необходимо да измени Наказателно-процесуалния закон за втори път.

Адвокати и прависти вярват, че всяко ново изменение на старите закони е само фасада.

Проблемът не е в недостига на закони или тяхното несъвършенството, а "надзаконието" на комунистическата партия.

Най-висшият законодателен орган на ККП, Постоянният комитет на 11-я Национален народен конгрес, проведе 22-то си заседание на 24 август.

Те обсъдиха проект за поправка на Наказателно-процесуалния закон. Проектът има повече от 60 нови клаузи.

Проф. Джанг Занниг от Югоизточния университет в Китай вярва, че много от далеч по-необходими модификации не са направени. Така например, клаузата за "права на адвокатска защита" и клаузата "лъжесвидетелстване" трябва да бъдат премахнати.

Джанг Занниг: "Имаше много случаи, в които прокурорът ще арестува адвокатската защита, базирайки се на предположението за лъжесвидетелстване. Това е порочен закон, който ограничава правото на адвоката да защитава. Така много адвокати предпочитат да не приемат даден случй. Рискът да бъдат вкарани в затвора за защитаване на клиент е твърде голям."

През януари 2010 г. адвокатът Ли Джуан от Чонгчин бе изпратен в затвора за 2 години и 6 месеца за "фалшифициране на доказателства" и склоняване към свидетелстване.

Това предизвика вълнения, подхранвайки много протести от страна на адвокатите по отношение на клаузата "адвокатско лъжесвидетелстване".

Политическият коментатор Джанг Уейгуо вярва, чезаконодателната власт не може да функционира независимо; тя е само инструмент на ККП.

Джанг Уейгуо: "При липсата на независимост на съдебната власт, всички промени са само фасада. Това е просто като една врата да се разкраси и орнаментира. Но то не променя нейната същност."

Ли Хепинг, адвокат в Китай, споменава за самоподравняването към партийната линия от страна на съдебната власт, съда и адвокатите.

Ли Хепинг: "Аполитичен съдия е съдия който не се влияе от партия или политика. В Китай, повечето в съдебната власт, от полицията до прокуратурата, както и самите съдии, са все членове на партията. А партииният принцип е: индивидите се съобразяват с групата, нисшите се съобразяват с висшите и партията се съобразява с централното ръководство. Фундаментално, това е в конфликт с идеята за независим съдия."

През март 2010 г. Министерството на правосъдието на ККП проведе обучение на тема "Партийният секретар в адвокатската кантора". Над 100 партийните секретари от партийните адвокатски кантори в Китай се събраха, за да присъстват на обучението.

Ли Хепинг посочи, че независимо колко перфектен е закона, ако хората не го спазват, и съдиите не могат да работят независимо, всички усилия са напразни.

NTD репортери Liang Xin, Li Jing and Xiao Yan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!