Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: ККП срещу вълната за свобода

Защо Китай блокира Twitter, Facebook и YouTube и ги класифицира като "незаконни сайтове"? Защо Китайската комунистическа партия (ККП) смята VPN за "неоторизиран достъп до задгранични уебсайтове" и забранява продажбата му, наред с други прокси софтуери?

На 22 август Beijing TV съобщи, че членът на Централния комитет и секретар на Пекинския общински комитет на ККП е провел проучване на Sina.com and Youku.com.

Той е настоял Интернет компаниите да създадат онлайн атмосфера на общественото мнение и да оползотворят цялостно микроблоговете за разпространяване на социалистическата ценностна система. На същия ден Пекинската асоциация на онлайн медиите призова нетизените да бойкотират микроблоговете и да сложат край на "слуховете". Следвайки инструкциите на властите през този месец, най-голямата китайска онлайн пазарна платформа, Taobao.com, обяви, че софтуерът на VPN и други прокси софтуери сега са класифицирани като забранени продукти. Тъй като VPN осигурява достъп до задгранични уебсайтове без разрешението на ККП, сега продажбата му е забранена на Taobao.com. Мнозина се питат защо само китайските власти обявяват за незаконни Facebook, YouTube и Twitter. Защо ККП се страхува от т. нар. "слухове"?

Коментари на китайски нетизени разкриват, че тези "слухове" са повече истина, отколкото измислица. Ма Шяоминг (бивш журналист, Shanxi TV): "Защо възникват тези слухове? Главно защото свободата на изразяването е незаконна, новините са цензурирани или напълно блокирани и действителната информация не може да бъде разпространена. Това насърчава слуховете и разпространяването им. Как могат да бъдат прекратени? Разпространявайте реални новини своевременно и точно."

Според Ма Шяоминг лъжливите новини на ККП допринасят за нарастващата популярност на микроблоговете. Ма Шяоминг: "ККП контролира медиите. Партията сама изготвя съобщенията за медиите. Тези фактори насаждат скептицизъм сред обществеността, когато става дума за официални новинарски репортажи." Нетизенът 'Bush Fire' заяви, че блокирането на уебсайтове от ККП води до това хората да губят информационни канали, предоставящи новини относно международната общност.

Ако информацията в Китай е прозрачна, страната ще е по-близо до демократизация. Това обаче ще разклати управлението на ККП. Нетизенът 'Bush Fire': "ККП ще удуши в зародиш всичко, което не допринася за стабилността. Международното положение през последните години не е като по времето на Денг Сяопинг или Джяо Зиянг. Сега, както в Близкия Изток, много авторитарни държави паднаха. Това ще се отрази на режима на ККП. Ето защо ККП затяга контрола си над всичко, което не подкрепя управлението й." Ма Шяоминг заяви, че цензурата на ККП подхранва тези слухове – [информационното] блокиране е нарушение на основните човешки права. Подобни действия би трябвало да са обект на правни санкции.

Ма Шяоминг: "Информационната блокада е сериозно нарушение. За да прикриват престъпленията си и да поддържат управлението си, властите искат да попречат на хората да узнаят истината. Или както самите те казват "Стабилността е над всичко". Какво значи стабилност? Да пречиш на хората да научат истината? Да им пречиш да се съпротивляват? И да се изразяват?"

Бунтовете в Близкия Изток доказхаа, че от цензурирането на информация няма полза, защото свободата не може да бъде потискана безкрайно. Вълната на борба за свобода не може да бъде спряна.

NTD репортери Zhou Yulin, Song Feng и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!