Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Китай ЗН: Арестувани протестиращи при визитата на Байдън

Американският вицепрезидент Джо Байдън посети гр. Ченгду в провинция Сичуан на 21 август и държа реч в Сичуанския университет. Той изрази надежда Китай да подобри условията си за човешки права, за да осъществи истински социален напредък. Но Китайската комунистическа партия (ККП) арестува много протестиращи в Ченгду, които планираха "седящ" протест по време на речта му. Над 50 души бяха арестувани или поставени под домашен арест. Случилото се бе подигравка с визитата на Байдън.

Байдън пристигна в Ченгду с Air Force Two на 20 август. По време на речта си в Сичуанския университет той заяви, че най-голямото идеологическо различие между САЩ и Китай е съсредоточено в проблемите с човешките права. Той изрази надеждата си Китай да се превърне в свободна страна, като подобри условията си за човешки права. Много активисти смятат, че арестите на ККП над протестиращи и дисиденти, и възпрепятстването им да се срещнат с Байдън е било голямо разочарование за него.

Активист от Сичуан заяви, че чиновниците са станали много нервни още преди пристигането на Байдън в Ченгду. Полицията предупредила протестиращите и дисидентите, и забранила на семействата на жертвите от сичуанското земетресение да протестират. Според 64Tianwang.com поне 50 души са били арестувани или поставени под домашен арест по време на визитата на Байдън.

Чиновници предупредили и Хуанг Чи, администратор на 64tianwang.com: "Седи мирно. Стой си у дома. И не си търси неприятности!"

Тъй като Хуанг е възпитаник на Сичуанския университет, му било казано, че на него и на други доброволци от 64tianwang.com е забранено да влизат в университета. Хуанг се надява, че Байдън и международната общност ще научат повече за положението с човешките права в Китай.

Хуанг Чи: "По време на визитата на Байдън в Китай ККП упражни натиск върху протестиращи, което е не само в разрез с основния дипломатически етикет, но и неуважително към вицепрезидента Байдън и правителството на САЩ. Призоваваме ККП да се изправи пред проблема, да прекрати репресиите си и да помогне за подобряването на условията за човешки права в Китай. Също се надявам, че Байдън ще има шанса да разговаря с обикновените китайски граждани."

Ли Джаошю от област Шуанглю в Ченгду е загубила дома си поради принудително събаряне. Тя е била спряна от над 10 служители на път към Ченгду на 19 август. Въпреки че успяла да избяга и да замине за Ченгду, по-късно е била арестувана на входа на Сичуанския университет.

Уанг Хуей, който придружавал Ли до университета, разказа пред NTD: "Имаше хора на северния вход на Сичуанския университет. Ли Джаошю разпозна някои от полицаите от Шуанглю, които се опитваха да й попречат да стигне до Ченгду. Тя се опита да избяга, но бе отведена в полицейска кола."

Друга протестираща. Ху Джинчьонг, заяви, че е искала просто да чуе речта на Байдън относно човешките права и съответните закони и разпоредби, но е била отведена в полицейска кола.

Когато видяла големия брой цивилни полицаи около университета, тя си казала, че това е нелепо. "Искахме просто да научим за законите относно човешките права, за да се защитаваме, но те направиха голям въпрос от това. Тези полицаи бяха там, за да арестуват протестиращи!"

Жителят от кв. Уенджянг на гр. Ченгду, Рен Хенгчао, също загубил дома си поради принудително събаряне. Той прочел във вестника за речта на Байдън, така че планирал да присъства с над 20 души, за да му разкаже колко е лошо отношението на ККП към тях.

Рен заяви, че телефоните им вероятно са били подслушвани в деня преди речта и всички те са били поставени под домашен арест. Двама са били задържани съответно за 12 и 15 дни.

Рен: "Един (човек) бе задържан за 12 дни, друг – за 15."

Според 64tianwang.com жалбоподателката Ган Шинян пристигнала на 19 август и гледала какво става в района на университета. На следващата сутрин полицаи нахлула в дома й без каквато и да е документация, сложили й белезници и я отвели. Тя била питана многократно: "Защо бяхте на събитието?"

Сичуанският писател Ран Юнфей, който очаква дело по обвинения в "подстрекателство към подриване на държавната власт",
е под домашен арест и с него не може да се установи контакт.

Deutsche Welle се свърза по телефона с друг сичуански активист, Чен Юнфей. Той заяви: "Невъзможно е да се говори директно с Байдън относно ситуацията с човешките права в Китай, защото преди той да пристигне в Ченгду, много протестиращи и жалбоподатели бяха под строго наблюдение. В резултат на това бяхме възпрепятствани да го видим."

NTD репортери Lin Li, Li Mingfei и Li Ruolin

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!