Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

В памет на жертвите на тоталитарните режими

„Докато нищо не може да върне обратно тези жертви, днес трябва да е ден, в който да се замислим и да извлечем уроците от тези разрушителни етапи на европейската история“…

 

Предисторията - „Светлото ни минало“.

 

„Тоталитарните режими са отричане на човешкото достойнство и нарушаване на всички основни права на нашите общества… Повечето от страните-членки на Европейския съюз са имали такова трагично минало. Този спомен е наследство на всички европейци. Ние трябва да предоставим на жертвите на тези престъпления и техните семейства съчувствие, разбиране и признание на техните страдания… На този ден всички европейци трябва да се обединим във възпоменанието на всички тези, които са станали жертви на зверствата и престъпленията, извършени от тоталитарните режими. Докато нищо не може да върне обратно тези жертви, днес трябва да е ден, в който да се замислим и да извлечем уроците от тези разрушителни етапи на европейската история.“ Това заяви днес вицепрезидентът Вивиан Рединг по случай Европейският ден за възпоменание на жертвите от тоталитарните и авторитарните режими.

В изявлението си, публикувано от пресцентъра на ЕС, Рединг казва още, че „Поддържайки жив спомена за миналите ужаси на всички тоталитарни режими е средството за популяризиране на основните европейски права най-вече сред младите граждани и идните поколения. Противопоставянето на нечовешките престъпления и запазването на спомена за жертвите на тези престъпления трябва да бъде колективно усилие, споделено и популяризирано от всички нас“. По думите ѝ това ще бъде знак на почит и уважение за всички жертви на тоталитарните режими, които унищожиха Европа. Това ще е и начин за подсигуряване, че това никога няма да се случи отново.

По време на преклонението пред паметната плоча на жертвите на комунизма председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че няма място за тоталитарни режими. „Мъката ви във времето назад и до края на дните ви няма кой да потуши по загубените близки, но усещането че дойде време, в което целокупният народ, парламентът на Република България, се присъедини към международна инициатива и днес заедно със свои колеги от много европейски държави честваме Деня на падналите от тоталитарните режими, може да бъде за вас успокоените за това, че паметта на вашите деди, бащи не е забравена. Но днес, седейки тук, спомняйки си за тях, мисля, че е много важно да знаем какво правим утре.“, каза още Цачева, цитирана от Агенция „Фокус“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!