Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Китай ЗН: Ще прозове ли Байдън за освобождаване на Гао

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е на официална визита в Китай от 17 до 22 август. Известният адвокат на човешките права Гао Джишенг трябва да е завършил 5-годишния си пробационен период, но е в неизвестност вече повече от година.

Съпругата на Гао, Генг Хе, се надява, че Байдън може да призове китайските комунистически власти да освободят Гао. Тя призовава и международната общност да продължи да следи за безопасността на Гао.

По време на визитата си Байдън ще се срещне с лидери на компартията (ККП) Ху Джинтао, Уен Джябао и Ши Джинпинг. Според Voice of America визитата на Байдън ще е съсредоточена върху въпроси от икономиката, човешките права, Тайван и Тибет. Лаел Брейнард, зам.-ковчежник във Външното министерство на САЩ, заяви, че Байдън ще продължава да оказва натиск върху Китай по въпроса с валутния курс.

Тексаската християнска организация China Aid Association призова Байдън да накара китайските власти да освободят Гао. На 15 август председателят на Европейския парламент, Йежи Бузек, публикува писмено изявление, че отношението на ККП към Гао е неприемливо. "Страхуваме се от най-лошото."

Бузек призова режима да зачита основните човешки права и международното право и незабавно да освободи Гао. Като адвокат Гао е представлявал практикуващи Фалун Дафа, домашни църкви и прогонени от домовете си граждани. През 2005 г. той пише три отворени писма до лидерите на ККП, за да разкрие жестокото преследване на практикуващите Фалун Дафа. Той призовава и за незабавно прекратяване на нечовешкото преследване. На 15 август 2006 г. Гао е тайно арестуван от властите.

През декември Пекинският съд го осъжда на 3 години затвор и го поставя на пробация за 5 години. "Престъплението" му е "подривна дейност срещу държавната власт".

Оттогава той е отвлечен от Бюрото по национална сигурност. Звънях у дома постоянно през тези дни, но нямаше информация за Гао Джишенг. Брат му също се тревожи. Преди няколко дни той написа съобщение за изчезнал човек и помоли да се публикува онлайн. Брат му често звъни в пекинското Бюро по националната сигурност. През повечето време не отговарят. Дори да отговорят, казват само, че не знаят. Цялото семейство е разгневено от извиненията им."

Скоро след изчезването му за постоянно през 2009 г. е публикувана една от статиите му, описваща неговите изтезания. Озаглавена е "Тъмна нощ, тъмни качулки и отвличане от Тъмната мафия".

В нея са описани подробно бруталните побои, шоковете с ел. палки по гениталиите, цигарите в носа и очите и клечките за зъби в интимните му части по време на предишния му арест през 2007 г. Тези неща шокираха международната общност.

Юан Хонгбинг (бивш професор по право в Пекинския университет): "Гао Джишенг е истински добросъвестен интелектуалец, адвокат, който наистина подкрепя справедливостта, и смел човек, готов да се жертва за истината. Той бе напълно наясно за опасността на застъпничеството за практикуващи Фалун Дафа при комунистическата диктатура. Разбираше последствията, но въпреки това го направи."

На 7 април 2010 г., след като бе в неизвестност за година, на Гао бе уговорено интервю от ККП с Associated Press (AP). По-късно AP разкри детайли от малтретирането му по време на ареста и публикува снимките му, на които той изглежда като друг човек.

Генг Хе: "На тази снимка той изглежда 10-20 години по-стар, отколкото когато го оставих. Това е просто покъртително!" След изчезването на Гао неговите съпруга и деца са подложени на постоянен тормоз от Бюрото по национална сигурност. През 2009 г. те бягат от Китай в САЩ. Те очакват с нетърпение да са отново с Гао.

Джанг Джянканг, адвокат по човешки права в Шиан, Китай, заяви, че "изчезването" на Гао е сериозно престъпление. Джанг Джянканг: "Похищението от правителството е престъпление срещу човечеството според международните закони за човешки права."

Гао бе обявен за един от десетте бележити китайски адвокати и е двукратно номиниран за Нобеловата награда за мир. Според China Aid Association през последните две години над 150 000 души от 185 държави са подписали петицията за освобождаването му.

Шие Янии (пекински адвокат на човешките права): "Гао и другите адвокати на човешките права са "духовният гръбнак" на Китай. Те са съвестта на Китай. Те трябва да получат справедливо отношение и правна защита. Човешките права не могат да бъдат погазвани. Това е тревогата на целия китайски народ и на света. Време е правителството да направи своя избор. Иначе те не могат да обяснят действията си пред историята. Правозащитните организации на ООН публикуваха изявление на 15 август, че арестът на Гао от ККП е в нарушение на международните закони. То призовава за неговото незабавно освобождаване.

NTD репортери Tang Qingmei, Li Yuanhan и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!