Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Вярва ли Ху в комунизма?

Изтъкнатият китайски икономист Мао Юши заяви на неотдавнашен семинар в Пекин, че днес не са много тези, които вярват в комунизма. По думите му лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП) Ху Джинтао също може да не вярва в него, но да не го признава. Мао Юши посочи, че комунизмът, който унищожава човешкия морал, се отхвърля, докато универсални ценности като човешките права, демокрацията, законовото управление и свободата са засилващи се тенденции.

На 30 юли пекинският институт по икономика "Unirule" проведе семинар на тема "Местното управление и държавната трансформация". Домакин бе Мао Юши, ръководител на института. Той изнесе реч на тема "Трансформацията на държавите от гледна точка на текущите тенденции в света".

В речта си Мао Юши изтъкна, че след провала на 7-8 десетилетия експерименти с комунизма и неуспеха на държавната собственост и плановата икономика, повечето държави са изоставили този строй.

На 14 август в интервю за NTD той посочи, че Маркс е разработил програмата за комунизма, Ленин я е приложил в Октомврийската революция, а по-късно са основани над 10 социалистически държави, включително бившия СССР и Източния блок. В това участват над един милиард души.

Комунистическият лагер избива стотици милиони хора директно, с глад или преследване. След разпада на СССР и Източния комунистически блок през 1991г., ККП разчита на пазарната икономика за поддържане на управлението си. Но в Китайската конституция ККП все още твърди, че Китай е социалистическа държава.

Мао Юши: "Възможно е сега нито една страна в света вече да не се придържа към комунизма. Привидно Китай е марксистко-ленинистка държава, но всъщност е поел по капиталистически път. Тези, които бранят комунизма, не са комунисти. Всъщност те просто искат да поддържат диктатурата си, като Северна Корея и Куба. Куба също се е приспособява да поеме по капиталистически път, защото там вече не могат да продължават комунизма."

Мао Юши заяви, че макар ККП да е все още "комунистическа", нейният генерален секретар, Ху Джинтао, може би не вярва в комунизма. Той може би вярва в системата на модерното общество, тъй като човешките права и законовото управление са добавени към Конституцията. Тези понятия не са били там първоначално и не са комунистически.

Мао Юши: "Коя държава все още може да се стреми към комунизъм и да успее? Нито една! Не че не са правени опити. Правени са, на много висока цена. Но режимът на Ху е наследил комунистическата система. В действителност той може и да не вярва в нея. Не само Ху Джинтао – мисля, че и Джянг Земин също не вярва."

Бившият лидер на ККП, Джянг Земин, включи "Трите представи" в Конституцията, давайки възможност на капиталистите да станат членове на ККП. WikiLeaks разкри, че Политбюро на Централния комитет на ККП е всъщност влиятелна елитарна група по интереси. Тя е поделила китайската икономическа баница и вземането на решения в нея е водено от интересите на привилегированите.

Проф. Джанг Тянлянг от университета "Джордж Мейсън": "Ху със сигурност не вярва в комунизма. Ако вярваше, ККП нямаше да е капиталист. Той трябва да върне парите, които ККП е взела от работническата класа. Ако вярваше в комунизма, той щеше да върне на хората парите, взети от Джянг Земин, Луо Ган и самия него."

Главният редактор на сп. Beijing Spring, Ху Пинг, описва ККП като казваща едно, а вършеща друго. ККП твърди, че е социалистическа, но всъщност се стреми към капитализъм, за да мами народа и да даде възможност на групите на богатите и влиятелните да заграбват собствеността на хората.

Мао Юши: "Рано или късно те ще трябва да се откажат от комунизма. ККП разчита на лъжи, за да поддържа управлението си. Щом се разкрие истината, те ще трябва да се откажат от комунизма."

Мао Юши вярва, че човешките права, демокрацията, законовото управление и свободата са универсални ценности, а най-основната универсална ценност е нравствеността на човечеството.

Той посочи, че след като ККП е основала своя режим, тя е извършила много неща, които са противоположни на нравствените основи, включително и Културната революция. Партията няма толерантност, нито състрадание, и преследва хората. Всички системи, които разрушават нравствените основи, ще трябва да бъдат отхвърлени.

Мао Юши: "Всъщност от гледна точка на човешката история, посоката на човешкото развитие е в синхрон с универсалните ценности за човешки права, равенство и свобода.

Всичко, което е в разрез с универсалните ценности, трябва да се промени. Бъдещият свят трябва да е под управлението на система, която зачита човешките права, която е равноправна, свободна и демократична, и има законово управление."

На сайта на Epoch Times над 100 млн. души публично са се оттеглили от ККП и прилежащите й организации. Все повече китайци изоставят ККП и отричат комунизма.

NTD репортери Chang Chun и Li Yuanhan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!