Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hsin-Yi Lin & Pamela McLennan (Epoch Times) (със съкращения)

Китайският режим заплашва основател на сайт за човешки права

Китайските сили за сигурност арестуваха активиста Хуанг Чи (Huang Qi) на 4 август, три месеца след освобождаването му от затвора заради хуманитарната му дейност; той е бил разпитван и заплашван в очевиден опит за сплашване, така че да престане да отразява нарушенията на човешките права...

Хуанг е основателят на китайски уебсайт за човешки права (64tianwang.com) и шампион за родителите на децата, погребани под безотговорно построените училищни сгради, рухнали по време на Сичуанското земетресение през 2008 г.

Той е отведен на разпит в Бюрото по обществена сигурност на област Уенджянг (Wenjiang) на 4 август, по време на срещата му с адвокат на човешките права от Хунан.

След освобождаването му следобеда на същия ден Хуанг разказва пред радио Voice of America (VOA), че властите са недоволни от репортажите му относно правозащитните дейности за жертвите от Сичуанското земетресение и за селяните. По думите му опасенията им били, че уебстраницата му подклажда настроения за борба срещу правителството.

Хуанг бе осъден на три години затвор през ноември 2009 г. заради „незаконно притежание на документи, съдържащи държавни тайни“. Той бе освободен преди два месеца, но е изправен пред нови репресивни мерки.

По думите му, по време на разпита силите за обществена сигурност ясно заявили пред него, че ще има последствия, ако той продължи да отразява събития за човешки права.

„Този уебсайт подкрепя гражданските права през последните 13 години – посочва Хуанг. – Решен съм да продължа да заставам на страната на гражданите в защита на правата им, дори ако това означава вероятност за повторно вкарване в затвора.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!