Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свещеният скарабей-символ на Древен Египет

В античната египетска цивилизация скарабеите са възприемани като източник на силна положителна енергия, закрилници от болести и беди, символ на изгряващото слънце.

Свещеният скарабей (Scarabaeus sacer) е вид насекомо, принадлежащо към род едри насекоми, разпространено в Южна Европа и Северна Африка. На територията на България се среща предимно по Южното Черноморие и в Кресненския пролом.  Скарабеят спада към торните бръмбари и се храни с направени от него топки тор. В това как търкаля торните топки, древните египтяни съзирали праобраза на движението на Слънцето. Затова са го считали за свещен.

Скарабей от зелен базалт (фото: ЕВ)

В Древен Египет скарабеите са носени като амулети или украшения, предимно на връв. На коремната област на амулета са изписвани имената на богове или фараони. Изображенията на скарабей широко присъстват като мотив в древноегипетското изкуство.

Мумиите също са били погребвани с десетки каменни фигурки с формата на бръмбар, като се е вярвало, че те не допускат покойника да бъде изяден от Амит-кръстоска между лъв, хипопотам и крокодил, която вардела везните на правосъдието в египетския отвъден свят. В мумията на фараона Тутанкамон са открити над сто и четиридесет амулета.

По-късно римските войници понякога също носили скарабей на шията си за да ги предпазва от смърт на бойното поле или наранявания.

Днес сувенири скарабей се изработват от злато, сребро, алабастър, базалт, гранит, оникс, лазурит, дърво, варовик и оцветен гипс, и се предлагат като сувенири на туристите в Египет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!