Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиперсоник глайдер се "отскубна" от САЩ

САЩ загубиха изстреляния в четвъртък втори експериментален хиперзвуков Falcon HTV-2…


Американски учени казаха, че са загубили връзка с безпилотния Falcon Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2), когато се е отделил от ракетата в горните слоеве на атмосферата, съобщи ААП.

Прототип на глобален бомбардировач, Falcon HTV-2 е дизайниран да се движи с 20 пъти по-висока скорост от тази на светлината (т.е. с 21 000 км/ч) и е бил изстрелян успешно от Калифорния на борда на ракетата Minotaur IV, каза Агенцията за разработка на отбранителни проекти (Defense Advanced Research Projects Agency / DARPA).

Но след като самолетът се отдели от ракетата, за да премине във фаза безмоторно летене, контакт с него бе загубен, поясни DARPA.

Същата съдба сполетя предишния Falcon HTV-2 миналата година девет минути след като се отдели от ракетата.

Целта на този военен самолет е да подсигури на САЩ платформа за военен удар по цел навсякъде по Земята.

„Крайната ни цел е способността да се стигне където и да е по света за по-малко от един час”, пише DARPA на своята уебстраница.

За разлика от ракетите, хиперзвуковия самолет може да маневрира и да променя траекторията си, поради което не може да бъде объркан с ядрена ракета, твърдят специалистите, признавайки все пак, че има още много да се работи по самолета преди да бъде използван за целта си.

Изпитателният план на Falcon HTV-2 предвижда накрая той да падне в Тихи океан.

Нетизени обаче се питат как се оказва, че САЩ нямат пари да връщат заемите си и затъват все повече финансово, а същевременно имат пари да разработват свръх технологии за масово избиване на хора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!