Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

365 рецепти: Фалафел

Произходът на фалафела е неизвестен и противоречив. Египет се спряга за негова родина, но фалафелът също така се възприема и като национално ястие на Израел. Днес широко популярен както в Средния Изток, така и по света, фалафелът се приготвя като street food. И макар основните съставки да са нахут, боб или леща, арабската дума фалалфел (falāfil) означава люта чушка.

Фалафел (фото: ЕВ)

Необходими продукти:
1 чаена чаша нахут, леща или боб, или смес от тях
1 средно голяма глава лук
2 счукани скилитки чесън
1 супена лъжица магданоз
Сода, сол, черен пипер, кимион, кориандър
Подправка за фалафел*
Олио

За плънката:
Ливански хляб*
Зеле, нарязано на ленти
Домати
Кисели краставички
Домашно приготвена майонеза
Пържени картофи

За соса:
150 гр. Кисело мляко
1 счукана скилитка чесън
Ситно нарязан пресен джоджен
Сол

Приготовление:
Нахутът се накисва във вода от предната вечер. На сутринта се изцежда,  изплаква и поставя в дълбока купа. Добавят се  щипка сода, сол на вкус, черен пипер, кимион, кориандър, подправка за фалафел, чесъна, ситно нарязаните лук и магданоз. Сместа се пасира сурова и се оформят малки кюфтенца с намокрени ръце. В загрята мазнина се запържват за около 3 мин., като се обръщат непрекъснато за да покафенеят отвсякъде. Фалафелите се отцеждат и могат да се консумират под формата на сандвич, приготвен от ливански хляб и плънка, или да се залеят с млечен сос.

*Подправка за фалафел като готова смес може да се закупи от ливанските магазини на Женския пазар, както и изпечени питки ливански хляб.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!