Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Експерти по редки метали засрамени в Малайзия

Замърсяването с редки метали е много тежко в континентален Китай. Китайската комунистическа партия (ККП) спонсорира пътуване на трима експерти по превенция от замърсяване от редки метали и радиация, които да домакинстват три срещи в Малайзия за запознаване с редките метали. След като бяха бомбардирани от въпроси на малайзийците, тримата "експерти" напуснаха срещата напълно смутени.

Между 3-ти и 5-ти август три срещи за запознаване с редки метали бяха проведени в Куантан, Малайзия, до храма Теан Хоу. Тримата китайски експерти постоянно изтъкваха, че радиацията, излъчвана от отпадъчните продукти на редките метали, е в рамките на нормалното и че не може да причини остра лъчева болест. Аудиторията постави под въпрос откритията им относно риска от клетъчна мутация и рак. Ненаучните отговори на китайските "експерти" ги поставиха в неловка ситуация.

Местните медии съобщиха, че зам.-председателят на комитета Save Malaysia, д-р Пан, е запитал един от експертите, Шия Ихуа, дали има медицинска квалификация. Защото от медицинска гледна точка вътрешната радиация никога не е била смятана за безопасна.

Д-р Пан е изразил съмнение към данните на китайските експерти, заявявайки, че няма медицински доказателства в подкрепа на твърденията им. Пан призовал за бъдещ дебат с по-подробни медицински данни.

Секретарят на Младежкия отдел на Хайнанската асоцияция, Фанг, запитал друг китайски експерт, Джао Ямин, дали има докторска степен или квалификация в химическото инженерство.

Джао признал, че няма докторска степен, но отказал да каже дали има необходимата квалификация.

Един от организаторите на събитието, президентът на асоциацията Kuantan Hakka, бе заобиколен пред хотела от 50 протестиращи срещу редките земни метали. Организаторите стриктно контролираха достъпа до последната среща.

Нанянг Сянг Пау разкри, че организаторите на събитието са субсидирали само хотелските и пътни разноски на китайските експерти, тъй като остатъкът е бил платен от ККП.

Австралийският гигант за редки метали Lynas получи разрешение през 2008 г. за изграждане на най-голямата рафинерия за редки метали в света в Паханг, Малайзия, в индустриалната зона Гебенг. Проектът срещна силна съпротива поради обществените опасения за радиация от отпадните продукти на редките метали, но е почти завършен и ще бъде пуснат в експлоатация през септември.

Сега малайзийци критикуват във Facebook "експертите" на ККП. Тримата организатори също са критикувани. Някои нетизени питат: "Ако искате да дискутирате плюсовете и минусите на рафинериите за редките метали, защо не поговорим за съдържанието на срещите?

Презентиращите дори не искаха да говорят за рисковете от рафинерията за здравето на хората. Те говориха само по въпросите за безопасността или бяха несигурни."

"Замърсяването с редки метали в континентален Китай е рекордно високо. Какво право имат те да казват на малайзийците, че замърсяването с редки метали не е проблем?"

Експертът по редки метали д-р Чен Джанхенг от Академичния отдел на Китайското общество за редки метали директно посочи, че минният добив на редки метали трябва да се съсредоточи върху околната среда. Но китайската агенция за защита на околната среда е под контрола на местното правителство, което защитава корпорациите заради плащаните от тях данъци.

Д-р Чен заяви: "Континентален Китай премина бърза индустриализация през последните 30 години, като местните правителства пренебрегваха екологичните проблеми.

Само фокусирането върху икономическото развитие, увеличаването на данъците и насърчаването на заетостта няма да помогне. Радиационното замърсяване се нуждае от повече внимание от страна на ККП. Хора умират от предизвикан от радиация рак в Баотоу."

Баотоу, град във Вътрешна Монголия, е богат на залежи на редки метали, а оттам – и на замърсяване с редки метали. Това е довело до рязко покачване на онкоболните в околните градове. А понеже правителството предоставя минимални медицински компенсации и никакви компенсации за принудителни премествания, жителите на пет села отказват да се преместят, за да не загубят прехраната си.

На срещата в Малайзия човек от публиката попита тримата китайски експерти относно влиянието на минния добив на редки метали върху околната среда в град Баотоу. Тримата експерти, които твърдяха, че са от Вътрешна Монголия, предоставиха твърде смътни отговори.

Директорът на отдел "Външна търговия" към министерството на търговията, Чао Нинг, заяви, че Китай не е единствената страна, която има редки метали.

Но за последните 10 години Китай се превърна в главния износител на редки метали в света на цената на унищожаване на околната среда и изчерпване на собствените си природни ресурси.

Редките метали съдържат уран и торий и при рафиниращия процес се произвежда сярна киселина като вторичен продукт. По закон тези вторични продукти трябва да се съхраняват в склад за радиоактивни отпадъци. Корпорациите трябва да заплащат по 300 юана (45 щ.д.) на тон за складирането на тези отпадъци. Много китайски корпорации безотговорно изхвърлят радиоактивния отпадък, за да избегнат допълнителните разходи.

В Китай няма корпорация, която да рециклира торий, тъй като би загубила пари от това. Експерти посочват, че държавните корпорации за редки метали рециклират над 60% от произвежданите от тях редки метали, докато частните компании – по-малко от 40%, а чуждестранните – около 80%.

NTD репортери Wu Wei и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!