Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: ККП критикува свободата на западната преса

Китайската журналистическа асоциация, което е отделът за пропаганда на Китайската комунистическа партия (ККП), проведе симпозиум в Пекин на 1 август на тема "Разобличаване лицемерието на западната преса, перспективи от скандала с подслушванията". Според експерти свободата на западната преса е защитена и ратифицирана от закона, но медиите в Китай са контролирани от отдела за пропаганда на ККП.

На 2 август "устата" на ККП, People's Daily, публикува много обширно коментарите на участниците в симпозиума. На него присъстваха над 60 души от организации за медийни проучвания и журналистически факултети.

Лю Янсонг, директор на международния отдел на People's Daily, заяви: "Свободата на пресата, за която говорим, е вид свобода на политическата мисия."

Джанг Янпинг, президент на Beijing Youth Daily, коментира: "Журналистите в Китай трябва да разберат, че медиите са характеристика на фронтовата линия на партийната пропаганда."

Ма Шенгронг, бивш вицепрезидент на информационна агенция Шинхуа заяви, че скандалът с подслушванията на News of the World е олицетворение на факта, че някои западни медии злоупотребяват със свободата на пресата.

Но У Джуолай, експерт от Института за китайско изкуство, каза пред NTD, че западните медии са некоронованият крал. Те са защитени от закона.

Ако обаче нарушат етиката в печата, те също ще бъдат наказани от закона.

У Джуолай: "Проблеми в западните медии действително има, например проблемът с инцидента с подслушванията е много сериозен. Но западното общество може да коригира подобни проблеми чрез закона. Правата, предоставени на медиите, могат да бъдат коригирани, защото има независими правни системи, които да ограничат медийната злоупотреба с властта."

Медиите в Китай обаче са изцяло под контрола на пропагандния отдел на ККП, който е отвъд всякакви ограничения или надзор.

У Джуолай: "Те могат да блокират всяка една медия и да цензурират всяко обществено мнение, както пожелаят. Това е сериозен проблем, на който не може да бъде даден лесен отговор от хората на медиите, присъстващи на симпозиума. Те трябва да следват инструкциите от по-висшестоящите им. Но от медиите се очаква да бъдат глас за хората и би трябвало да са открити и безпристрастни."

Радио France Internationale коментира, че новите комуникационни технологии като микроблоговете са отправили огромно предизвикателство към традиционната медийна цензура, оказвайки голям натиск върху системата за медийна цензура на ККП. Много хора сами публикуват новини в микроблоговете си, правейки традиционната медийна цензура неефективна. Някои журналисти също така често публикуват заповедта за цензура в микроблогове или пускат цензурирани статии онлайн, правейки партийната система за мониторинг, базирана на заповеди за цензура, по-уязвима спрямо критичния поглед на обществеността.

На 29 юли, преди провеждането на симпозиума, отделът за пропаганда нареди всички главни китайски медии бързо да успокоят репортажите за ЖП катастрофата в Уенджоу. Причината е, че "задграничните медии усложняват нещата".

От отдела изискаха всички медии да не отразяват катастрофата и да цитират само официални прессъобщения по темата. Тази забрана принуди вестниците да премахнат статиите в памет на жертвите от катастрофата. Новинарските статии за инцидента бяха свалени от уебсайтовете.

Ли Чонггуанг, анализатор по китайските въпроси от Хонконг, заяви пред Deutsche Welle, че отделът за пропаганда на ККП не е само отдел на идеологията, но и за защита на специфични интереси. ККП го учредява за собствените си идеологически интереси. Той се е превърнал в "баницата" за голям брой бюрократи. Като идеологически отдел на ККП, силата му наподобява шпионската агенция КГБ на бившия СССР. Разликата е, че той е в сферата на пропагандата, А КГБ – в сферата на тайната полиция.

NTD репортери Qin Xue и Xiao Yu.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!