Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zheng Haozong, Apollo News

Китайската градска сигурност: насилие в помощ на режима

Бюрото за административна и градска сигурност е местна правителствена агенция, учредена във всеки китайски град. Местните я наричат „ченггуан“ (chengguan). Тя е известна с използването на насилие за прокарването на закона...

Точната законова база за съществуването на ченггуан и ръководните й принципи при прокарване на закони остават неизвестни. Тази мощна, извън закона единица е създала толкова много граждански конфликти, че всяко нормално правителство би признало огромното й негативно влияние. Така човек би се зачудил защо режимът на Китайската комунистическа партия (ККП) продължава да развива ченггуан и дори да подобрява нейните учреждения и оборудване.

Членът на Политбюро на ККП Джоу Йонгканг начело на "Системата за градско управление"
Членът на Политбюро на ККП Джоу Йонгканг начело на "Системата за градско управление" (Daniel Velez/AFP/Getty Images)

Неотдавна член на факултета по политически науки в университет в Южен Китай разкри тази мистерия пред репортер. Докато работел като гостуващ преподавател в Академията на комунистическата партия, този професор провел разговор с местен служител на ченггуан по въпроса дали системата ченггуан трябва да бъде премахната. Този служител посочил, че тази система не само ще продължи да съществува, но и ще се доразвива със силната политическа подкрепа на властите. Според него, за да служи тя като възпираща сила срещу излезлите по улиците хора, използването на насилие и тормоз трябва да съществуват.

Причината за поддържането на ченггуан на власт е, че потушаването на тълпите с полиция при протести за граждански права лесно привлича международно внимание. Докато с постоянната заплаха от „градската сигурност“ не е така. Целта на ченггуан в действителност е да напомня на гражданите, че партията контролира и наблюдава всичко.

Местните правителства са непосредствените надзорници на ченггуан и получават директни инструкции от назначен местен зам.-кмет. По-нагоре в системата е т. нар. „Бюро за цялостно управление“, което направлява местното правителство. Членът на Политбюро Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) е директорът на Бюрото за цялостно управление. Ето защо, докато той заема тези постове, ченггуан - инструмент без никакви функции освен насилственото потискане на народа - ще  продължава да съществува и да засилва властта си.

Дженг Хаозонг (Zheng Haozong) е автор на рубрика в Apollo News (aboluowang.com) – китайски уебсайт с анализи, коментари и новини.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!